EMA keurt bijgewerkte Pfizer, Moderna Covid-vaccins goed om de Omicron-variant te bestrijden

Image source - Pexels.com


Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een positief advies gegeven om de gewijzigde versies van de Covid-19-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna goed te keuren, die een betere bescherming moeten bieden tegen de Omicron-variant van het virus, zei de geneesmiddelenwaakhond van de Europese Unie donderdag. . De aankondiging werd gedaan na een vergadering van de commissie voor menselijke geneesmiddelen van het Amsterdamse bureau.

De vaccins werden aanbevolen voor gebruik als booster-injectie voor iedereen van 12 jaar en ouder. De Europese Commissie moet nog beslissen of de vaccins op de Europese markt mogen komen en de Nederlandse autoriteiten zullen groen licht moeten geven voor gebruik in Nederland.

De commissie oordeelde dat de aangepaste vaccins zorgen voor een sterke immuunrespons tegen zowel de oorspronkelijke variant als de Omicron-variant van het coronavirus. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die waargenomen bij mensen die een booster-injectie hadden met eerdere versies van de vaccins.

De vaccins tegen het coronavirus die tot nu toe zijn gebruikt, zijn gemaakt op basis van de oorspronkelijke variant van het virus, die een kleine drie jaar geleden verscheen. Omdat het virus meerdere keren is gemuteerd, reageert het nu anders. De Omicron-variant en subvarianten zijn beter in staat om de afweer te ontwijken die is opgebouwd door natuurlijke blootstelling aan het virus of door vaccinatie. Om te worden goedgekeurd voor gebruik, moeten de nieuwe vaccins “bivalent” zijn, wat betekent dat ze moeten werken tegen zowel het oorspronkelijke coronavirus als de Omicron-variant.

In Nederland staat dit najaar een nieuwe vaccinatieronde tegen Covid-19 gepland. Het kabinet wil hiervoor de aangepaste Covid-19-vaccins gebruiken. Pfizer maakte eerder op de dag bekend dat het volgende week de eerste aangepaste vaccins aan Nederland kan leveren als het middel is goedgekeurd voor gebruik daar. Het bedrijf zei dat het van plan is volgende week 1,4 miljoen doses te leveren, en hetzelfde aantal de week erna. In totaal zou Nederland dit jaar 9,95 miljoen vaccindoses moeten krijgen.

De nieuwe vaccinatieronde in Nederland gaat in september van start. Iedereen van 12 jaar en ouder die zijn eerste injecties heeft gehad, kan een booster-injectie krijgen. Mensen die een verhoogd risico lopen om in een ziekenhuis te belanden of te overlijden als gevolg van Covid-19-symptomen krijgen voorrang, en ook degenen die in de zorg werken, mogen de wachtrij overslaan.

Het kabinet denkt dat er in het najaar net als vorig jaar een nieuwe coronagolf komt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?