Eigen risico zorg vanaf 2025 € 150,- per behandeling


Patiënten betalen vanaf 2025 maximaal 150 euro verplicht eigen risico per medische behandeling. Nu moeten patiënten vaak 385 euro betalen, het huidige maximale verplichte eigen risico. De hervorming van het eigen risico werkt zowel verlagend als stimulerend, schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Kuipers hoopt dat de hervorming zal leiden tot een “minder hoge zorgvraag”. Ook draagt ​​het bij “aan de betaalbaarheid van de zorg”. Met deze maatregel verwacht de minister dat de zorgkosten vanaf 2025 200 miljoen euro per jaar lager uitvallen. Daarmee kunnen de zorgpremies voor alle verzekerden binnen de perken blijven, schrijft Kuipers. Tot 2026 blijft het totaalbedrag van het verplicht eigen risico op het huidige maximum van 385 euro.

Door het ‘slimmere ontwerp’ van het verplicht eigen risico gaan volgens de minister jaarlijks een miljoen verzekerden gemiddeld 100 euro minder betalen dan nu, ’terwijl geen enkele verzekerde jaarlijks meer verplicht eigen risico gaat betalen’. De hervorming betreft alleen medisch specialistische zorg, zoals behandeling door een neuroloog in een ziekenhuis. Kuipers onderzoekt de komende maanden of het systeem ook wenselijk en haalbaar is voor bijvoorbeeld de GGZ en geriatrische revalidatie.

Lees ook:  Het vroege kerstverkeer zal vanavond de wegen en luchthavens verdringen; Waarschijnlijk wat treinproblemen

De nieuwe opzet van het verplicht eigen risico voorkomt zorgmijding, aldus Kuipers. Nu zien sommige mensen af ​​van een behandeling als ze weten dat ze 385 euro moeten betalen. “De verwachting is dat mensen minder snel afzien van zorg wanneer ze die nodig hebben.”

De hervorming is ook bedoeld om “mensen kostenbewuster te maken en het gebruik van onnodige zorg aan banden te leggen”, voegde de minister eraan toe. Hij hoopt dat mensen langer nadenken of ze echt nog een scan of een andere behandeling nodig hebben. “Mensen gaan minder snel en minder vaak het verplicht eigen risico betalen en zijn daardoor langer kostenbewust.”

Het vrijwillig eigen risico blijft bestaan ​​en moet eerder worden ingezet dan in het huidige systeem, schrijft Kuipers aan de Tweede Kamer. “Verzekerden met een vrijwillig eigen risico betalen een groter deel van hun zorgkosten zelf.”

Mensen die bijna geen zorg gebruiken en niet naar het ziekenhuis hoeven, merken de maatregel nauwelijks, aldus Kuipers. Aan de andere kant zullen veel chronisch zieken alsnog het verplicht eigen risico volledig betalen. “Deze groep heeft dus weinig baat bij een maximumbedrag per behandeling.”

Lees ook:  Grootste daling huizenprijzen in gebieden waar de prijzen het hardst stegen, zoals Amsterdam

Kuipers schreef dat hij eerder andere maatregelen heeft genomen om de zorg voor chronisch zieken betaalbaar te houden. Hij noemde het bevriezen van het eigen risico tot 2025 en het maximaliseren van de bijdrage van de geneesmiddelenvergoeding in 2023.

Plaats een reactie