Eerste nachtvorst dit seizoen tot nu toe lokaal in Limburg geconstateerd


De luchttemperatuur zakte ’s nachts in sommige delen van het zuidoosten van Nederland tot onder het vriespunt, wat de eerste vorst markeerde die dit najaar lokaal werd gemeten. Op het weerstation in het Limburgse Ell zakte de thermometer tot -1,1 graden Celsius, meldt Weeronline maandagochtend vroeg.

Ondanks het gematigde weekendweer in veel delen van Nederland en het aanhouden van bovengemiddelde temperaturen, werden ook in Woensdrecht, Noord-Brabant, temperaturen onder het vriespunt geregistreerd.

De meting, die op ongeveer 1,5 meter boven de grond plaatsvindt, is drie weken later dan normaal. Gemiddeld valt de eerste lokale vorst van het herfstseizoen op 23 oktober. Vorig jaar was het dichter bij het gemiddelde, met de eerste lokale vorst op 16 oktober. De vroegste datum dat dit plaatsvond in de moderne Nederlandse geschiedenis was op 15 september 1971 in Deelen, Gelderland. Het record voor de laatste eerste nachtvorst is 16 december 2000 in Gilze-Rijen.

Maandagochtend vroeg was het voor het eerst sinds 9 mei dat de temperatuur op 1,5 meter bovengronds onder het vriespunt kwam. In die nacht zakte het kwik in Leeuwarden tot -0,6 graden.

Lees ook:  Nederlandse toppresentator door tientallen collega's beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Het was echter niet de eerste keer dit seizoen dat de grondtemperatuur onder het vriespunt kwam. Dat gebeurde op 20 september in Eindhoven, toen de temperatuur aan de grond daalde tot -4,8 graden.

Plaats een reactie