Eerste 24-uurs NS-treinstaking voor woensdag in Noord-Nederland

Image source - Pexels.com


Vakbond FNV roept haar medewerkers van NS op om woensdag in Noord-Nederland in staking te gaan. “Dat is nu definitief. Wat ons betreft rijden er van 04.00 uur tot 04.00 uur geen treinen in de regio”, zegt een woordvoerder van de bond.

In Groningen, Leeuwarden, Lelystad, Zwolle en ook in de Groningse gemeente Onnen gaan NS-medewerkers naar verwachting 24 uur per dag staken. De NS exploiteert een onderhoudsvoorziening in de stad. “Zojuist hebben we de stakingsoproep gedaan aan onze leden voor de eerste 24-uursstaking van woensdag in de regio Noord. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de NS het zover heeft laten komen”, aldus de FNV-woordvoerder.

De vakbond kondigde eerder al de estafettestaking in het noorden van het land aan. Na de regio Noord zullen er stakingen plaatsvinden in andere gebieden. De arbeidsacties zijn aangekondigd na de mislukte cao-onderhandelingen tussen de NS en de vakbonden FNV, CNV en VVMC.

De estafettestakingen duren tot eind augustus. Als de vakbonden niet tot een bevredigend cao-aanbod komen, volgt er een landelijke staking, aldus de FNV-woordvoerder.

Een ultimatum dat de vakbonden onlangs aan de NS hadden gesteld, liep af. Een definitief bod van het OV-bedrijf hebben ze afgewezen, omdat het niet in de buurt kwam van hun eisen.

Een van de cao-eisen is dat automatische compensatie voor prijsstijgingen wordt ingebouwd in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de VUT-regeling.

Volgens een woordvoerder van de NS is de NS nog bezig met het in kaart brengen van de verwachte impact van de staking op de dienstregeling en de reizigers. “Natuurlijk zullen we proberen reizigers hier zo snel mogelijk over te informeren”, zei ze.

De woordvoerder voegde eraan toe dat “de deur openstaat” voor de FNV om de gesprekken voort te zetten “om tot een goede cao te komen”. Of de NS bereid is om aan de eisen van FNV tegemoet te komen, wil ze niet zeggen. Ze zegt alleen: “We zien genoeg reden om het gesprek voort te zetten.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?