Een derde van de plegers van seksuele uitbuiting pleegt binnen 2 jaar opnieuw een misdrijf


Ruim een ​​derde van de plegers van huiselijke seksuele uitbuiting pleegt binnen twee jaar opnieuw een delict. Daarbij gaat het vaak ook om een ​​ernstig misdrijf, concludeert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de Dadersmonitor Mensenhandel 2017-2021.

Dit is het eerste onderzoek naar recidivisten in deze vorm van mensenhandel. Bij binnenlandse seksuele uitbuiting zoeken daders hun slachtoffers in hetzelfde land als waar ze hen uitbuiten. In dit onderzoek gaat het vooral om Nederlandse daders en slachtoffers.

Ruim een ​​derde (36 procent) van de daders pleegt binnen twee jaar een recidive, 58 procent binnen vijf jaar en 65 procent binnen zeven jaar. Dit is aanzienlijk hoger dan de recidive onder volwassen daders van andere delicten: 26 procent recidiveert binnen twee jaar.

Uit het onderzoek van de Nationaal Rapporteur blijkt dat bij recidive van plegers van seksuele uitbuiting vaak sprake is van ernstige criminaliteit. Binnen vijf jaar pleegt 28 procent een vermogensdelict, 25 procent een geweldsmisdrijf, 12 procent een drugsdelict en één op de tien pleegt opnieuw mensenhandel.

Lees ook:  Het kabinet zou werkgevers kunnen dwingen een plan op te stellen om seksuele intimidatie aan te pakken

Ook de daders van deze vorm van uitbuiting blijken relatief jong te zijn. Een derde is jonger dan 23 jaar, evenals 42 procent van de veelplegers. Nationaal Rapporteur Conny Rijken noemde dat zorgelijk. “Er moet een specifiek rehabilitatieprogramma voor deze dadergroep worden ontwikkeld en consequent worden toegepast”, zei ze. Een dergelijk programma bestaat momenteel niet.

Naast seksuele uitbuiting deed de Nationaal Rapporteur ook onderzoek naar arbeidsuitbuiting. Ze noemde het zorgelijk dat gemiddeld slechts 8 van de 100 meldingen bij de Arbeidsinspectie leiden tot een strafrechtelijk onderzoek.

De Nationaal Rapporteur noemt de toename van het aantal mensenhandelzaken dat door het Openbaar Ministerie wordt afgehandeld een positieve ontwikkeling.

Plaats een reactie