Economische ongelijkheid tussen Nederlandse regio’s neemt toe: Rabobank


De economische ongelijkheid tussen de verschillende Nederlandse regio’s neemt komend jaar toe, concludeert de Rabobank in een onderzoek. De Nederlandse economie als geheel groeit met 0,6 procent, verwacht de bank. Maar voor een kwart van de regio’s ligt er economische krimp in het verschiet.

In de regio’s Brainport Eindhoven en Groot-Amsterdam groeit de economie met maximaal 2 procent. Maar veel delen van het noorden van het land, zoals Zuidwest-Friesland en Zuidwest- en Noord-Drenthe, krijgen te maken met economische krimp. Ook de Rabobank verwacht krimp in en rond Gouda, Alphen aan den Rijn, Alkmaar en de IJmond.

De krimpende economieën bevinden zich volgens de bank in regio’s waar veel bedrijven actief zijn in de industrie en handel. Deze sectoren zullen volgend jaar waarschijnlijk krimpen. Ook deze regio’s zijn de laatste jaren minder hard gegroeid.

Verschillen in economische groei tussen regio’s zijn geen nieuw fenomeen, zegt Rabobank-econoom Rogier Aalders tegen de NOS. “We zien het al tientallen jaren.” Het is niet noodzakelijk een slechte zaak dat sommige regio’s achterblijven bij andere, zei hij. “Groei heeft ook negatieve effecten. Het kan lastig zijn om een ​​woning te vinden en ook de omgevingskwaliteit laat te wensen over in regio’s waar het snel gaat.”

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

“De noordelijke helft van de Randstad, met name Amsterdam, groeit heel snel. Daarbuiten is Brainport Eindhoven een groeigebied. De aantrekkingskracht van meerdere regio’s is zo groot dat bedrijven daar naartoe gaan. Vanwege de allure, de netwerken en de arbeidsmarkt”, aldus Aalders.

De krimp in sommige regio’s zal volgens hem niet automatisch leiden tot stijgende werkloosheid omdat mensen in krimpregio’s soms werken in gebieden waar groei is.

Plaats een reactie