€ 730 mln. om de crisis van de asielopvang op te lossen; Gemeenten moeten 20.000 woningen ter beschikking stellen

Image source - Pexels.com


Het kabinet steekt de komende jaren ruim 730 miljoen euro in de bestrijding van de asielcrisis. Het geld moet helpen om meer noodopvang, huisvesting en flexibele huisvesting te realiseren, asielzoekers te helpen integreren en overlast aan te pakken. Ook moeten gemeenten dit najaar 20.000 woningen beschikbaar stellen voor vluchtelingen – asielzoekers met een verblijfsvergunning -, meldt RTL Nieuws op basis van een conceptakkoord tussen het kabinet en gemeenten.

Het eerste doel is ervoor te zorgen dat mensen niet meer buiten hoeven te slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De afgelopen dagen sliepen elke nacht zo’n 700 asielzoekers buiten, stierf een baby van 3 maanden oud en moesten twee asielzoekers met spoed naar een ziekenhuis worden vervoerd. De een kreeg een hartaanval en de ander had al maanden geen insuline gehad om zijn diabetes te behandelen.

Het kabinet gaat een tweede locatie inrichten bij Ter Apel, in een nabijgelegen gemeente, waar asielzoekers kunnen verblijven als Ter Apel overstroomt. Het zal dichtbij zijn, zodat ze gemakkelijk het registratiecentrum kunnen bereiken om hun asielaanvraag in te dienen.

Ter Apel wordt tot 1 oktober aangewezen als “veiligheidsrisicogebied”, zodat de politie preventief kan zoeken. Ook de landelijke en lokale overheden overwegen een noodverordening, zodat de politie mensen weg kan sturen om chaos te voorkomen.

Elk van de 25 veiligheidsregio’s moet 225 extra crisisopvangplaatsen creëren. De rijksoverheid betaalt de opvang en alle bijbehorende kosten. Deze crisisopvang is tijdelijk en het streven is om deze voor begin 2023 uit te faseren. Deze crisisopvang hoeft niet te voldoen aan de gebruikelijke norm voor asielopvang, maar moet wel veilig en hygiënisch zijn.

Naast de crisisopvang moeten de Nederlandse gemeenten meer woningen ter beschikking stellen aan vluchtelingen – asielzoekers van wie de aanvraag is goedgekeurd. Het doel in het akkoord is 20.000 woningen voor dit najaar. Ook wil het kabinet voor eind 2024 meer flexibele en gedeelde woningen realiseren – 37.500,–, aldus de omroep.

Het kabinet is van plan om voor 1 oktober een noodwet in te voeren waarmee het gemeenten kan dwingen een bepaald aantal asielzoekers op te nemen. Volgens het convenant kunnen gemeenten deze taak van elkaar overnemen. Als de ene gemeente bijvoorbeeld meer woningen beschikbaar heeft voor vluchtelingen en een andere heeft ruimte om asielzoekers op te vangen, dan kunnen zij deze taken overnemen. De provincies zullen hier een bepalende rol spelen, maar hoe dat eruit gaat zien, is nog niet duidelijk.

In het akkoord staat ook dat Nederland op dit moment niet stopt met het opnemen van asielzoekers, aldus RTL Nieuws. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) komt op dit punt voor 1 oktober met ‘een politieke keuze’. Bronnen laten aan RTL weten dat het kabinet overweegt om gezinshereniging tijdelijk stop te zetten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?