Duurzame huizen worden sneller en voor meer verkocht naarmate de energiekosten stijgen


Met torenhoge energieprijzen worden energielabels van woningen steeds belangrijker voor potentiële kopers, meldt RTL Nieuws na analyse van gegevens van makelaarsvereniging NVM. Duurzame woningen worden steeds sneller en voor meer verkocht dan woningen met een laag energielabel.

Een woning met een energielabel A leverde in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 7 procent meer op dan een woning met een F-label. In dezelfde periode vorig jaar was het verschil 2 procent.

“Wat is het energielabel van de woning? Dat is de eerste vraag die huizenkopers tegenwoordig stellen tijdens een bezichtiging”, zegt NVM-makelaar Rieks van den Burg tegen de omroep. “We werden gewekt door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Nu we de hoge energiekosten in onze portemonnee voelen, moeten we gaan nadenken over energielabels.”

Huizen met een laag energielabel staan ​​gemiddeld langer te koop dan huizen met een hoger energielabel. Woningen met een A-label zijn gemiddeld binnen 25 dagen verkocht. Woningen met een F-label duren 28 dagen, woningen met een G-label 30.

Lees ook:  Rijke mensen ontvluchten luchthaven chaos op Europese luchthavens via privéjets

Duurzame woningen worden ook vaker boven de vraagprijs verkocht. Nu de huizenmarkt afkoelt, neemt het overbieden over alle energielabels af, maar hoe hoger het energielabel, hoe meer mensen overbieden.

Van den Berg verwacht dat de toenemende vraag naar energielabels een blijvende verandering zal zijn. Mensen die hun niet-duurzame huizen willen verkopen, hoeven niet meteen in paniek te raken, voegde hij eraan toe. “Maar je moet er rekening mee houden dat het langer gaat duren.”

Plaats een reactie