Droogte bereikt het niveau van 2018; Tweede regionale hittegolf een feit

Image source - Pexels.com


De droogte in Nederland neemt toe en de weinige buien die de komende dagen worden verwacht, zullen daar niets aan veranderen. De voorspelling voor dit weekend en volgende week is overwegend droog en zonnig. Ook in Arcen, Volkel en Deelen was donderdag de tweede regionale hittegolf een feit.

Volgens het KNMI bedroeg het neerslagtekort donderdagochtend 280 mm. Het meteorologisch instituut verwacht dat het tekort de komende twee weken oploopt tot 300 mm, waarmee de droogte van 2018 wordt overtroffen.

Het is vandaag de vierde droogste 25 augustus in Nederland sinds de start van de metingen in 1906, meldt Weeronline. In het record droge jaar 1976 was het neerslagtekort op 25 augustus 351,2 mm. Ook in 1921 en 2018 was het iets hoger.

In het weekend wordt er wat bewolking en een paar buien verwacht, met maximumtemperaturen van rond de 22 graden. Maar volgende week wordt het weer zonniger, met op veel plaatsen maxima tot 25 graden. “Kortom: meer zon, hitte en droge lucht verhogen de verdamping, waardoor de droogte weer erger wordt”, zegt Weeronline.

Vooralsnog houdt het warme zomerweer in Nederland aan. Donderdag bereikte de temperatuur bijna overal in het land 30 graden.

De weerstations in Arcen, Volkel en Deelen zagen voor de derde dag tropische temperaturen na een reeks van acht dagen met maxima boven de 25 graden. Daarmee is de tweede regionale hittegolf een feit, meldt Weer.nl. Voor een hittegolf moet een gebied minimaal vijf dagen maxima boven de 25 graden hebben, waarvan drie dagen boven de 30 graden. Voor een landelijke hittegolf moet dat gebeuren bij het landelijke weerstation in De Bilt.

De eerste hittegolf is zelfs nog aan de gang in Hupsel in de Acterhoek. Vandaag is de 18e dag van de hittegolf van Hupsel.

Vandaag wordt naar verwachting de heetste dag van de week, met temperaturen tot 35 graden aan de oostgrens. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland op 25 augustus was 34,1 graden in Volkel in 1997. Het officiële hitterecord van 25 augustus, gemeten bij het landelijke weerstation in De Bilt, staat op 31,3 graden in 2019. Beide records worden waarschijnlijk verbroken. vandaag.

Gisteren werd ook het record voor de hoogste temperatuur gemeten op 24 augustus verbroken. Het nieuwe record is 33,5 graden in Arcen, Limburg, waarmee het record van 33,3 graden in Westdorpe in 2016 werd verbroken.

Vanmiddag kan er in Limburg en Noord-Brabant wat smog ontstaan, waarschuwde het RIVM. Mensen die kwetsbaar zijn voor smog en slechte luchtkwaliteit wordt geadviseerd binnen te blijven en lichamelijke inspanning te vermijden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?