Drie keer meer e-bike-accu’s gestolen dan vorig jaar


Van elektrische fietsen zijn dit jaar drie keer meer accu’s gestolen dan in 2021, blijkt uit een analyse van politiegegevens van het ANP. Tot december dit jaar werden er bijna 4.500 batterijen gestolen, vorig jaar waren dat er net geen 1.500.

“Het stelen van een e-bike is zo’n goed verdienmodel voor een crimineel dat ze zelfs fietsen stelen om bestellingen uit te voeren”, zegt Guus Wesselink van SAFE, een vzw die zich richt op de aanpak van fiets- en e-bikediefstal. Omdat de politie moeite heeft met personeelstekorten en een hoge werkdruk, is het moeilijker om diefstal van e-bikes af te dwingen, zei hij.

“Bovendien zijn zowel e-bikes als accu’s nog niet geregistreerd met een framenummer. Het is open seizoen voor criminelen.”

Ook de politie erkent de toename van accudiefstallen van e-bikes als een probleem en wil mensen alerter maken voor deze veelvoorkomende vorm van diefstal. “Een accu is al snel meer dan 500 euro waard. Een gestolen fiets inclusief accu kan al snel meer dan 1.000 euro opleveren”, aldus de politie.

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

“Het is ook mogelijk dat meer criminelen actief zijn geworden in deze vorm van criminaliteit. Lokfietsen worden regelmatig gebruikt om potentiële dieven naar buiten te lokken”, aldus de politie. De schade dit jaar nadert de 5 miljoen euro, schat de politie.

Plaats een reactie