Drie cocaïnezendingen ter waarde van € 180 miljoen. onderschept in Rotterdamse haven

Image source - Pexels.com


De douane heeft maandag- en dinsdagavond in totaal bijna 2.400 kilo cocaïne in drie verschillende partijen onderschept. De drugs hebben een gezamenlijke straatwaarde van ruim 180 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in afzonderlijke verklaringen die deze week zijn vrijgegeven.

De autoriteiten troffen de eerste partij maandag aan op een bedrijventerrein in Rotterdam. Douanebeambten ontdekten 361 kilo cocaïne in een container met pinda’s verzonden vanuit Argentinië. Het gespecialiseerde Hit-and-Run Cargo-team (HARC) controleerde vervolgens een andere container met dezelfde afzender, lading en bestemming. Daar vonden ze nog eens 505 kilo cocaïne. De maandag gevonden drugs waren ruim 65 miljoen euro waard.

De veel grotere inbeslagname werd een dag later gevonden tijdens een controle in de Rotterdamse haven. Douanebeambten namen bij één inspectie 1.533 kilo cocaïne in beslag.

“De drugs zaten verstopt in een container geladen met appels uit Panama”, aldus het OM. Onderzoekers merkten veel zwarte plunjezakken op wieltjes op als onderdeel van de zending, waarin de cocaïne verborgen was.

De Nederlandse autoriteiten hebben in het verleden gewaarschuwd voor “drugstrekkers”, met meer dan 450 incidenten waarbij alleen al vorig jaar één werd gearresteerd. Ze worden ook wel verzamelaars genoemd en worden beschouwd als een laag maar cruciaal onderdeel van het proces van drugshandel. Ze sluipen de haven binnen, dringen zich een weg in containers en proberen illegale drugstransporten te verwijderen voordat de autoriteiten ze vinden.

“Afzuigers zijn van groot belang bij het gebruik van deze vorm van smokkel om verdovende middelen te importeren”, aldus het OM woensdag.

De drugs zijn vernietigd en het onderzoek naar alle drie de zaken wordt voortgezet. Er zijn geen arrestaties verricht. Het OM denkt niet dat de ontvanger van de containers betrokken is bij drugshandel.

Het HARC-team is een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en OM. Ze werken samen in de strijd tegen de drugshandel, vooral in de Rotterdamse haven.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?