Door de grote vraag naar chips maakte ASML vorig jaar € 5,6 miljard winst


De grote wereldwijde vraag naar chips resulteerde in een uitstekend 2022 voor de Nederlandse chipmachinemaker ASML. Het Veldhovense bedrijf boekte een winst van 5,6 miljard euro. Ondanks de economische en geopolitieke onzekerheden verwacht ASML dat de omzet in 2023 ruim 25 procent hoger zal liggen dan vorig jaar.

“Voor ASML was 2022 opnieuw een sterk jaar dat eindigde met een totale netto-omzet van € 21,2 miljard, een brutomarge van 50,5% en een recordachterstand van € 40,4 miljard eind 2022”, zei CEO Peter Wennink in een korte toelichting. toelichting op de jaarcijfers.

Inflatie, stijgende rentetarieven en het risico op een recessie zorgen allemaal voor onzekerheid in de markt. Maar misschien wel het grootste dreigende probleem voor ASML zijn de oplopende geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China.

De VS willen hun technologische voorsprong, en dus militaire macht, op China behouden en zijn van plan ASML te verbieden om aan het land te verkopen. ASML is al gestopt met de verkoop van haar allernieuwste machines – EUV, Extreme Ultraviolet – aan China, maar de VS wil het ook verbieden om oudere chipmachines aan het land te verkopen.

Lees ook:  Rutte: Weet niet hoe ik anders grote groepen moet aanspreken die in complottheorieën geloven

Premier Mark Rutte besprak de kwestie vorige week met de Amerikaanse president Joe Biden. Na de bijeenkomst zei Rutte dat hij verwachtte dat deze discussie “tot een goed resultaat zou leiden”, al zou hij zich niet committeren aan een schorsing. Volgens de minister-president is het een evenwichtsoefening tussen voorkomen dat je chips in het leger worden gebruikt en ervoor zorgen dat waardeketens niet te veel worden verstoord, met alle economische gevolgen van dien.

Ondanks deze onzekerheden verwacht ASML ook dit jaar weer een goed jaar met “aanhoudend sterke groei” en een lichte verbetering van de brutomarge ten opzichte van 2022. “Onze klanten geven aan dat ze verwachten dat de markt in de tweede helft van het jaar zal herstellen. Gezien de doorlooptijden van onze bestellingen en de strategische aard van investeringen in lithografie, blijft de vraag naar onze systemen groot”, aldus Wellink.

Plaats een reactie