Donaties aan de Scientology kerk nu fiscaal aftrekbaar

Image source - Pexels.com


De Belastingdienst heeft de Scientology Kerk Amsterdam erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), meldt de kerk in een persbericht. Een ANBI geniet bepaalde fiscale voordelen. Zo hoeft zij geen belasting te betalen over giften en donaties. Giften aan een ANBI zijn ook fiscaal aftrekbaar.

De Scientology Kerk vroeg in 2021 de ANBI-status aan. De Belastingdienst verleende de status na grondig onderzoek naar onder meer de financiële administratie en activiteiten van de kerk. In Nederland zijn ongeveer 45.000 organisaties geregistreerd als ANBI. Het gaat om zaken als goede doelen, culturele instellingen, kerken en andere religieuze instellingen.

Volgens de website van de Belastingdienst kan een instelling pas ANBI zijn als zij zich vrijwel volledig inzet voor het algemeen belang. Andere voorwaarden zijn onder meer dat er geen winstoogmerk mag zijn en dat de instelling en direct betrokkenen aan bepaalde integriteitseisen moeten voldoen.

Scientology is enigszins controversieel, en critici noemen het een gevaarlijke sekte. De kerk ontkent dat. De Amerikaanse sciencefictionschrijver Ron Hubbard richtte de religieuze organisatie op in 1945. Het beweert te streven naar een wereld zonder oorlog, misdaad en waanzin. In de Verenigde Staten, waar de organisatie als een religie wordt beschouwd, heeft Scientology een grote aanhang in Hollywood. Tegenwoordig beweert Scientology actief te zijn in meer dan 190 landen en gebieden.

De Nederlandse tak van Scientology heeft een groot hoofdkantoor aan de Wibaustraat in Amsterdam. In 2016 infiltreerde een verslaggever van het tv-programma Ramban de kerk. Ze vertelde dat leden haar probeerden te overtuigen van allerlei niet-bestaande problemen en dat ze tijdens een psychologische sessie haar traumatische ervaringen moest toevertrouwen aan een 11-jarig kind.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?