Dode wolf gevonden langs provinciale weg in Drenthe


Langs de N371 bij het Drentse Hoogersmilde is het lichaam van een dode wolf gevonden. Het werd maandag ontdekt nadat het blijkbaar was aangereden door een voertuig.

Het geslacht van het dier was niet meteen duidelijk en een meer gedetailleerd onderzoek zou moeten uitwijzen of het dier al bekend was bij de autoriteiten. Volgens BIJ12, een interprovinciale organisatie die wilde dieren in het land opspoort, waaronder wolven en goudjakhalzen, zouden er zo’n 20 wolven in Nederland aanwezig zijn.

De maandag gevonden wolf wordt naar het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht gebracht, waar sectie zal worden verricht. Bij het onderzoek wordt getracht de leeftijd van het dier te bepalen en wordt ook de maaginhoud bestudeerd. Samen met wetenschappers van Wageningen Environmental Research gaan ze ook proberen de gezondheidstoestand van het dier vast te stellen voordat het werd gedood.

Ook wordt er gekeken naar erfelijk materiaal van het dier. Hiermee kan worden vastgesteld of de wolf familie was van anderen in Nederland. Het kan ook helpen bij het volgen van de bewegingen van een roedel wolven of eenzame wolven.

Lees ook:  Politie erkent slachtoffers van criminele uitbuiting niet terwijl daders vrijuit gaan: rapport

Op de A2 bij het Gelderse Beesd is afgelopen dinsdag een dode mannetjeswolf gevonden. Het was de tweede dode wolf die in een week tijd langs een rijweg in Nederland werd gevonden.

Ook werden in februari en april wolven dood aangetroffen op de Limburgse A2, in september in Heerde, Gelderland, in juni bij Apeldoorn en in januari in Ekenrooi. Volgens BIJ12 zijn de afgelopen jaren in Nederland de lichamen van 11 wolven gevonden.

Afgelopen september zei BIJ12 te geloven dat er vorig jaar minstens 16 wolvenwelpen zijn geboren uit vier sets volwassen wolven. Er kunnen minstens 11 anderen ronddwalen in de noordelijke, oostelijke en centrale regio’s van het land.

Plaats een reactie