DNB-leider roept werkgevers op om de lonen met 5-7 procent te verhogen


Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) zei dat hij van mening is dat werkgevers in Nederland de lonen hoger kunnen verhogen. Dat kan het koopkrachtverlies door hoge energieprijzen helpen tegengaan, zei hij in het nieuwsprogramma Nieuwsuur.

Knot zei dat hij enkele berekeningen had gemaakt waaruit bleek dat de lonen met 5 tot 7 procent konden stijgen. Hij benadrukt echter dat dit een gemiddelde is. Het is niet zo dat bedrijven in alle sectoren het even goed doen en overal dezelfde speelruimte hebben. Sommige sectoren hebben zelfs zwaar te lijden onder de hoge energieprijzen. “Maar er zijn ook sectoren die een recordwinst laten zien, zoals handel en productie.”

DNB publiceerde eerder deze week al nieuwe economische ramingen. Daaruit bleek dat de arbeidsmarkt voorlopig zeer krap blijft en de werkloosheid slechts licht stijgt. Dit betekent dat de behoefte aan personeel in veel sectoren zal blijven bestaan. DNB-hoofdeconoom Olaf Sleijpen meent ook dat er in veel sectoren nog ruimte is voor extra loonstijgingen.

Lees ook:  Nederlandse meteorologen zeggen dat het Starlink-netwerk van Musk de weersvoorspelling verstoort

Dat wil echter niet zeggen dat werkgevers de inflatie volledig moeten compenseren met het loon dat ze betalen. DNB waarschuwde al langer dat automatische loonindexering – iets wat bijvoorbeeld vakbonden graag zien – geen goed idee is, omdat dat de inflatie juist nog verder zou kunnen opdrijven.

Er zou dan sprake zijn van een zogenaamde loon-prijsspiraal, waarbij mensen aanzienlijk meer zouden uitgeven en zo bedrijven zouden aanzetten om hun prijzen verder te verhogen. DNB heeft vooralsnog niet de indruk dat een dergelijk scenario nabij is.

Plaats een reactie