Dit jaar meer meldingen van seksueel geweld bij Slachtofferhulp


Het aantal slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld dat zich dit jaar bij Slachtofferhulp Nederland meldde, is met 25 procent gestegen. Dit jaar tot en met november waren er meer dan 10.000 mensen bij betrokken. In de periode dat de onthullingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag naar buiten kwamen in het televisieprogramma The Voice hielp de organisatie 56 procent meer slachtoffers dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De media-aandacht voor de problematiek leidde volgens Slachtofferhulp Nederland het hele jaar door tot een toename van het aantal meldingen. Advocaten van de organisatie stonden dit jaar tot en met november bijna 20 procent meer slachtoffers bij dan in dezelfde periode in 2021.

Volgens Katja Nijland, psychosociaal adviseur seksueel geweld bij Slachtofferhulp Nederland, zijn de slachtoffers die nu vaker aangifte doen in twee groepen te verdelen. Mensen die voor het eerst beseffen dat ook zij slachtoffer zijn, mede door de grote aandacht voor het onderwerp. En slachtoffers die in het verleden seksueel geweld hebben meegemaakt en daarvoor weer hulp zoeken.

Lees ook:  Onder het Centraal Station opent de grootste fietsenstalling van Amsterdam

Nijland noemde de cijfers “zeer schokkend”. “We krijgen wel een beter beeld van hoe groot de groep is. En het is fijn dat mensen een lagere drempel ervaren om zich uit te spreken en hulp te zoeken.”

Slachtofferhulp Nederland deelde ook cijfers van zusterorganisatie Perspectief Herstelbemiddeling. Deze organisatie bemiddelt onder meer tussen daders en slachtoffers van seksueel geweld. Dit jaar had 30 procent van alle zaken te maken met zedendelicten. In heel 2021 waren er 232 gevallen. Dit jaar tot en met november waren dat er volgens Slachtofferhulp Nederland al 344.

Plaats een reactie