Derde klimaatdemonstrant veroordeeld voor Girl with a Pearl Earring-incident


De derde verdachte van het klimaatprotest in het Mauritshuis rond het iconische schilderij van Vermeer, Meisje met de parel, is vrijdagmiddag veroordeeld voor zijn betrokkenheid. De politierechter in Den Haag heeft de man, David S. uit Dendermonde, België veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan één maand voorwaardelijk.

De 45-jarige heeft afgelopen donderdag een naar eigen zeggen een blik neprode soep over activist Wouter M. gedumpt. Dat gebeurde nadat M. zijn hoofd op de glasplaat had geplakt die het schilderij bedekte. S. plakte zijn linkerhand op de panelen rond de lijst van het meesterwerk. S. hield vervolgens een toespraak over klimaatverandering terwijl een andere verdachte video van de demonstratie maakte.

S. betuigde zijn spijt voor zijn optreden tijdens het korte proces op vrijdagmiddag. “Ik heb er spijt van omdat ik daarmee een grens heb overschreden. Dat is niet wie ik echt ben”, zei hij.

“Ik ben overtuigd van de ernst van de klimaatcrisis. Ik was van plan om hiermee de klimaatcrisis in het publieke debat te brengen. Ik wilde er iets mee verbeteren. Ik hoop dat ik de kans krijg om goed te maken wat ik heb gedaan”, hij beweerde.

Lees ook:  Nederlandse toppresentator door tientallen collega's beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Het kunstwerk was niet beschadigd, maar er was wel schade aan de lijst en de lambrisering eromheen, zei het museum eerder. “We hebben ervoor gezorgd dat we het schilderij niet zouden beschadigen. Ik zorgde ervoor dat de nepsoep niet schadelijk was. Het was water en een natuurlijke kleurstof, om er zeker van te zijn dat we geen schade zouden aanrichten”, aldus S.. Hij noemde het moment ‘een daad van politiek protest’.

“De acties van de verdachten van steken [themselves] tot een meesterwerk en het insmeren van het schilderij met een rode substantie hebben niets te maken met het recht om te demonstreren. Het recht om te demonstreren eindigt waar openlijk geweld in een museum begint”, aldus de officier van justitie.

De demonstratie zorgde voor veel maatschappelijke onrust over de veiligheid van cultureel erfgoed, aldus de officier van justitie. “Het had ook vreselijk mis kunnen gaan. We hebben het over eeuwenoude kunst. De verdachten hebben een enorm risico genomen.”

Lees ook:  Vorig jaar zijn er ruim 17.000 sociale huurwoningen gebouwd, maar de stijgende bouwkosten zijn problematisch

De aan S. opgelegde gevangenisstraf was gelijk aan het strafadvies van de officier van justitie en aan de twee medeverdachten die woensdag tijdens een snelle procedure zijn opgelegd.

M. heeft beroep aangetekend.

Plaats een reactie