Den Haag zou het bannen van herrieschoppers van sociale media kunnen testen


De Nederlandse gemeenten Den Haag, Delft en Zoetermeer willen met een digitaal gebiedsverbod optreden tegen jonge gewelddadige groepen die vorig jaar verantwoordelijk waren voor gewelddadige incidenten in de gemeenten, meldt Omroep West.

Na tal van gewelddaden door jonge criminele groepen, zoals een schietpartij op een speelplaats en in een school in Zoetermeer, maar ook een mesaanval in een winkelcentrum in Delft, grijpen de drie steden naar nieuwe middelen. Na samen te hebben gezocht naar preventieve maatregelen voor de verschillende gewelddaden, richten de burgemeesters van Delft, Den Haag en Zoetermeer zich op het digitale domein, zoals sociale media of websites, meldt de Nederlandse uitzending.

Volgens het onderzoeksbureau Partner in Crime, in opdracht van de drie steden, zijn vooral jongerengroepen zeer actief in de online sfeer. Gemeenten treden echter nauwelijks op tegen deze groepen door een gebrek aan middelen en online zichtbaarheid.

Met het digitaal gebiedsverbod “wordt een persoon (tijdelijk) de toegang tot bepaalde sociale media of websites ontzegd. Ook een tijdelijk verbod op het online doen van bepaalde uitingen is mogelijk”, schrijft Omroep West.

Lees ook:  Politici dumpen TikTok na verkiezingscampagnes vanwege privacykwesties

Ook al is het digitale gebiedsverbod ingevoerd als een efficiënt instrument tegen deze gewelddaden, er is nog steeds geen wettelijke basis voor, er is dus nog geen wet voor geschreven. Het is dan ook nog onduidelijk of de burgemeesters van de drie gemeenten rechtmatig gebruik kunnen maken van dit digitale territoriumverbod, aangezien dit voor hen nog een “onontgonnen gebied” is, zo vertelden ze aan de Nederlandse omroep.

Uit de brief van de gemeente bleek dat momenteel al 90 jongeren in de regio betrokken zijn bij rivaliserende gewelddaden. Er wordt een zogenaamde ‘persoongerichte aanpak’ toegepast op de betrokken jongeren om hen op de lange termijn weer op het goede spoor te krijgen.

In het algemeen hopen de gemeenten met het digitaal gebiedsverbod een einde te maken aan het geweld. Ook willen ze de tools die ze van het onderzoeksbureau hebben gekregen gebruiken om hun aanpak van de bestrijding van gewelddadige jeugdgroepen verder te ontwikkelen, aldus de Nederlandse omroep.

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

Plaats een reactie