Delftse studentenverenigingen berispt voor ontgroening

Image source - Pexels.com


De Technische Universiteit Delft (TU Delft) heeft twee studentenverenigingen officieel gewaarschuwd voor incidenten tijdens ontgroening. Tijdens het ontgroenen bij het Delftsch Studenten Corps (DSC) ‘druppelde’ een eerstejaars handkaarswas op haar. En bij Virgiel duwden leden een naakte student op een met glas bezaaide vloer, bevestigt een woordvoerder van de universiteit aan NRC.

Als een van beide verenigingen de komende drie jaar weer over de streep trekt, trekt de TU Delf de erkenning als officiële studentenvereniging in en verlaagt ze de beurzen. Ook heeft de universiteit DSC opdracht gegeven om incidenten transparanter te communiceren en aan te tonen dat ontgroening veilig plaatsvindt. Ook bij de opening van het academisch jaar is DSC niet welkom.

Het incident bij DSC gebeurde begin vorig jaar. Studenten ‘druppelden’ heet kaarsvet op aspirant-leden. Het haar van een meisje vloog in brand.

De TU Delft startte een onderzoek en concludeerde dat DSC geen ‘introspectief vermogen’ heeft, ‘zelfbeheersing mist’ en dat begeleiders ‘te veel alcohol’ drinken tijdens ontgroening. De universiteit beval een cultuuromslag bij DSC.

DSC zei tegen het Delftse studentenplatform Delta dat het “ongelukkig” was dat het de TU Delft niet kon overtuigen van haar voornemen om de aanstaande ontgroening “zo veilig en verantwoord mogelijk” te organiseren. Tijdens de ontgroening van dit academisch jaar zal DSC “meer mensen nuchter begeleiden”, “de alcoholverstrekking strikt controleren” en “dronken personen uit delen van het programma verwijderen”, aldus het korps.

Het incident bij Virgiel dateert van afgelopen voorjaar. In mei vielen “vier of vijf” leden van Virgiel een ander lid aan tijdens een feest. Ze scheurden de kleren van zijn lichaam, lieten hem naakt achter en ‘duwden hem zo hard’ dat hij op de met glas bezaaide vloer viel.

De TU Delft onderzocht en concludeerde dat er een cultuuromslag nodig is bij Virgiel. Maar de universiteit noemde het veelbelovend dat Virgiel toezegde “stappen” te nemen, sancties oplegde en zelfreflectie toonde bij het onderzoeken van het incident. De vereniging heeft ook “openlijk over het incident gecommuniceerd”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?