“De wereld heeft een moedige hervormer verloren”, zegt de Nederlandse premier over de dood van Michail Gorbatsjov

Image source - Pexels.com


Michail Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden, meldden de Russische staatspersbureaus. Zijn overlijden doet premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken verdriet.

“Met de dood van Michail Gorbatsjov heeft de wereld een moedige hervormer verloren met een enorme invloed op de geschiedenis. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij de weg vrijmaakte voor het einde van zowel de Koude Oorlog als de wapenwedloop. Mijn gedachten zijn bij zijn dierbaren”, aldus Rutte op Twitter.

Hoekstra twitterde: “Bedroefd om te horen dat Michail Gorbatsjov is overleden. Hij was cruciaal bij het beëindigen van de Koude Oorlog en maakte de wereld veiliger door zijn diplomatie om kernwapens te beperken. Zijn naam zal voor altijd geassocieerd worden met glasnost en perestrojka, die vandaag niets van hun relevantie hebben ingeboet.”

Gorbatsjov bracht in de jaren tachtig grote veranderingen teweeg in de Sovjet-Unie, waardoor openheid en hervormingen werden afgedwongen. “Glasnost” is een Russische term die zich vertaalt naar publiciteit en openheid. In de jaren tachtig werd de term geassocieerd met de hervormingen van het gerechtelijk apparaat. Perestrojka was een politieke beweging voor hervorming binnen de Communistische Partij van de Sovjet-Unie.

Gorbatsjov geloofde dat de Sovjet-Unie alleen een wereldmacht kon blijven als ze ingrijpende veranderingen doormaakte, meldt NU.nl. In 1989 besloot hij een einde te maken aan de kostbare bezetting van Afghanistan door de Sovjet-Unie. Hij verbeterde de betrekkingen met de Verenigde Staten, maakte hereniging met Duitsland mogelijk en zette de eerste stappen van Rusland op weg naar een vrije economie. Sovjetburgers kregen meer vrijheid en politieke gevangenen werden vrijgelaten.

Het beleid van Gorbatsjov leidde tot het einde van de Koude Oorlog, maar ook onbedoeld tot het uiteenvallen van zijn land. In 1990 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?