De premies voor ziektekostenverzekeringen zijn met 61% gestegen sinds de introductie van het zorgstelsel


De zorgpremies zijn sinds 2006 met gemiddeld 61 procent gestegen, zo blijkt uit vergelijkingswebsite Pricewise. Sinds de invoering van het huidige zorgstelsel ging de gemiddelde zorgpremie volgend jaar van 85,58 euro per maand naar 137,42 euro per maand.

Tot 2006 kende Nederland een zorgstelsel waarbij het ziekenfonds mensen dekte die minder dan een bepaald bedrag verdienden en mensen die meer verdienden particulier verzekerd waren. Sinds 2006 heeft iedereen dezelfde basisverzekering bij een van de commerciële zorgverzekeraars en kan men kiezen voor een aanvullende verzekering.

Sinds de invoering van het nieuwe stelsel is de basisverzekering volgens Pricewise bijna elk jaar duurder geworden. Alleen in 2008 en 2014 was er een daling. Omdat de zorgkosten elk jaar stijgen, moet ook de verzekeringspremie omhoog. In 2023 zorgen de vergrijzing, de toename van het aantal chronisch zieken en duurdere behandelingen en medicijnen voor hogere premies, aldus Pricewise. Ook hogere lonen in de zorg en hoge energiekosten spelen een rol.

Lees ook:  Vijftien woningen en één winkel beschadigd door grote brand in Amsterdam-Zuid

De nominale zorgpremie is een richtlijn van de overheid die aangeeft wat verzekeraars ter dekking van de kosten aan hun verzekerden in rekening mogen brengen. Volgend jaar is de nominale premie 1.649 euro of 137,42 euro per maand. Verzekeraars kunnen hiervan afwijken. De goedkoopste basispremie is volgend jaar 122,95 euro per maand, terwijl de duurste 156,50 euro per maand kost.

Plaats een reactie