De populariteit van Nederlandse voornamen gaat nu terug tot 1790


Geïnteresseerden in de historische populariteit van Nederlandse voornamen kunnen nu gegevens terugvoeren tot 1790. Het Meertens Instituut heeft het bereik van zijn databank met voornamen aanzienlijk uitgebreid. Dit ging voor het eerst terug tot 1880, maar onlangs zijn negen decennia aan nieuwe gegevens toegevoegd. “Er is geen ander land ter wereld waar de populariteit van voornamen al meer dan twee eeuwen beschikbaar is”, aldus het Instituut.

Uit de databank blijkt dat de variantie in namen in de loop der tijd enorm is gegroeid. Daardoor komen de namen bovenaan de lijst wat minder vaak voor in vergelijking met voorgaande tijdperken. Zo was de naam Anna in 2017 de meest populaire meisjesnaam, met 589 meisjes die de naam kregen. Historisch gezien is dat volume niet zo substantieel vergeleken met decennia geleden. Tijdens de babyboom van 1946 waren er 4.141 baby’s die Anna heetten. En in 1790 waren dat er minstens 1.603, zoals blijkt uit de statistieken.

Lees ook:  Bewijs dat een nieuwe verdachte in verband brengt met de moord op een journalist, gedetailleerd in de herstart van het proces

Voor de uitbreiding gebruikte het Meertens Instituut trouwakten, waarop de naam van het bruidspaar staat vermeld. De certificaten zijn beschikbaar vanaf 1811. Mensen die in die vroegere jaren gehuwd waren, waren meestal geboren vóór 1790, waardoor het mogelijk was om meer records in de database op te nemen. De statistieken zijn een beetje scheef, aangezien de namen van de Nederlanders die niet zijn getrouwd voorlopig buiten de boot zijn gevallen. Voor de periode na 1880 gebruikte het Instituut dat onderzoek deed naar de Nederlandse taal en cultuur de basisregistratie van ingezetenen.

“In de negentiende eeuw waren de voornamen traditioneel; ze werden van generatie op generatie doorgegeven”, legt het Instituut uit. Onder de protestanten begon dit aan het eind van de negentiende eeuw te veranderen, maar de katholieken hielden daar tot in de jaren vijftig aan vast.

Sommige namen zijn door de jaren heen min of meer verdwenen. Dat was na 1880 het geval voor de namen Garrijt en Lijsbet. Aan de andere kant telt het Meertens Instituut 4.700 ‘klassieke’ namen die bewaard zijn gebleven van 1790 tot en met 2017. Daaronder namen als Grietje, Maria, Johannes en Willem.

Lees ook:  Biden, Rutte grappen over Nederlandse WK-winst; Amerikaanse ambassadeur deelt oliebollen uit

Plaats een reactie