De politie wil toegang tot meer wapens om rellen te bestrijden


De oproerpolitie wil meer wapens kunnen gebruiken vanwege het toegenomen geweld bij rellen. Het gaat om niet-dodelijke wapens naast de bestaande middelen waarover de oproerpolitieagenten beschikken. Na onderzoek gaf korpschef Frank Paauw aan dat deze uitbreiding nog niet ter discussie staat, maar dat wordt nagedacht over mogelijke toevoegingen.

Paauw zei dat hij van mening is dat demonstranten nu beter georganiseerd en voorbereid zijn, verwijzend naar de coronavirusrellen in Rotterdam afgelopen november, waar agenten vanwege de dreigende situatie gedwongen waren te schieten.

Hij voegde eraan toe dat de meeste commandanten van de oproerpolitie extra middelen willen om in dergelijke situaties te gebruiken. “Ze worden geconfronteerd met een kloof tussen de huidige bewapening en uiteindelijk het vuurwapen. Ik kan me hun wens goed voorstellen”, aldus de politiechef.

Daarom heeft de politie onlangs een onderzoek laten uitvoeren of de huidige middelen nog toereikend zijn. “Een deel van de bevolking ziet de politie niet meer als neutraal orgaan, maar is zelf partij geworden bij rellen en demonstraties”, legt Paauw uit. “De vraag is of de beschikbare middelen nog voldoende zijn voor de uitvoering van onze taak.”

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

Toch adviseerden experts om het wapenarsenaal niet uit te breiden met bijvoorbeeld rubberen kogels of verfpatronen die doelen markeren met een kleur. Ze denken echter dat er verbeteringen mogelijk zijn op gebieden als het verzamelen en delen van informatie, besluitvorming, management, onderwijs en opleiding, capaciteiten, maar ook een beter gebruik van bestaande middelen zoals traangas.

“De stroom [riot police] apparatuur verdient ook aanpassing. Bijvoorbeeld met meer bescherming aan de zij- en rugzijde en betere gehoorbescherming in de helm”, aldus Paauw. Hij legt uit dat er volgend jaar een nieuw programma wordt gelanceerd om de paraatheid van de politie te verbeteren. “Als de verbeteringen eenmaal zijn doorgevoerd, gaan we ook zeer nadrukkelijk onderzoeken of de huidige geweldsmiddelen afdoende zijn. Omdat we de gevoelens van de ME heel goed begrijpen.”

Officieren dragen momenteel pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en een dienstpistool. Ook een oproerpolitieagent heeft een vaste, lange wapenstok bij zich. Daarnaast omvatten de oproerpolitie-eenheden hondeneenheden en hun handlers, bereden politie, waterkanonnen en traangasgranaten.

Lees ook:  Clarence Seedorf prijst Pelé om zijn maatschappelijke impact, KNVB treurt om 'voetbalicoon'

Plaats een reactie