De oversterfte bleef in 2022 hoog door Covid-19 en griep


Vorig jaar stierven in alle leeftijdsgroepen in Nederland meer mensen dan verwacht. De belangrijkste oorzaken waren de griep en het coronavirus. De oversterfte was iets lager dan in 2020 en 2021, toen Covid-19 voor vele duizenden doden zorgde, meldt het CBS. In 2022 stierven meer mensen dan voor de coronapandemie, zelfs vergeleken met 2015 en 2018, toen er zware griepgolven waren.

Vanaf eind maart 2022 stierven er in bijna elke maand van het jaar meer mensen dan verwacht. De griepepidemie begon in maart en duurde zeker 13 weken. Half december trof een nieuwe griepgolf Nederland. Daarnaast stierven tot oktober bijna 6.500 mensen aan Covid-19. De sterfgevallen aan het coronavirus voor de maanden oktober tot en met december zijn nog niet bekend.

Oversterfte betekent dat er op basis van cijfers uit het verleden in een periode meer mensen zijn overleden dan verwacht. Ondersterfte kan in sommige perioden ook voorkomen als er minder mensen overlijden dan verwacht. Ondersterfte volgt meestal op periodes van oversterfte.

Lees ook:  Nederlandse geschiedenisleraren vinden dat kinderen vanaf 7 jaar over slavernij moeten leren

De oversterfte was met 13 procent het hoogst onder mensen onder de 50 jaar. In die leeftijdsgroep overleden vorig jaar meer mensen dan in 2020 en 2021, toen het percentage oversterfte net onder de 10 procent lag. Tussen 50 en 90 jaar was de oversterfte lager dan in de twee coronajaren. Anders dan in 2021 zijn er vorig jaar meer mannen dan vrouwen overleden. In 2020 stierven ongeveer evenveel mannen als vrouwen. De oversterfte was vorig jaar het hoogst in Flevoland, Drenthe en Hollands-Noorden.

Een aanzienlijk deel van de sterfgevallen viel onder mensen die enige vorm van langdurige zorg ontvingen, zoals bewoners van verpleeghuizen of gehandicaptenzorg. De oversterfte in deze bevolkingsgroep was met 13 procent zo’n 6 procent hoger dan bij de rest van de bevolking en ook hoger dan in 2021.

Door de uitbraak van het coronavirus is de levensverwachting met enkele maanden gedaald. Dit jaar is de levensverwachting weer iets gestegen. Op basis van de huidige gegevens leven mannen gemiddeld 80,1 jaar en vrouwen ongeveer 83,1 jaar. Ondanks de lichte stijging ten opzichte van vorig jaar ligt de levensverwachting voor mannen nog steeds vier maanden lager en voor vrouwen vijf maanden lager dan in 2019.

Lees ook:  Geen publieke vertoningen van WK-duel Marokko in grote Nederlandse steden na rellen

Plaats een reactie