De overlevingskans van kankerpatiënten is de afgelopen tien jaar significant gestegen

Image source - Pexels.com


De overlevingskansen van kankerpatiënten zijn het afgelopen decennium fors toegenomen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Vijf jaar na de eerste diagnose leven er nog steeds meer kankerpatiënten. Ook overleven meer mensen tien jaar na kanker, meldt de NOS.

Het IKNL vergeleek de overlevingscijfers tussen 2011 en 2020 met de tien jaar daarvoor. Het aandeel kankerpatiënten dat vijf jaar na diagnose nog in leven is, steeg van 58 procent naar 66 procent en tien jaar na diagnose van 51 naar 59 procent.

Volgens het IKNL is de verhoogde overlevingskans te danken aan betere diagnoses en behandelingen.

De overlevingskansen zijn het grootst voor borst-, prostaat- en huidkanker. Ten minste 75 procent van de patiënten leeft vijf jaar na de diagnose nog. Dat geldt ook voor mensen met bepaalde vormen van lymfoom.

De overlevingskansen van alvleesklierkanker zijn veel lager. Slechts 5 procent van de patiënten met alvleesklierkanker leeft vijf jaar na de diagnose. Hetzelfde geldt voor patiënten met een uitgezaaide tumor waarvan de exacte locatie in het lichaam niet bekend is. Long- en slokdarmkanker zijn ook moeilijk te behandelen, met een overlevingspercentage van vijf jaar van minder dan 30 procent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?