De opmerkingen van de minister over stikstof veroorzaken een breuk in het kabinet; Kamerleden komen terug van reces voor debat

Image source - Pexels.com


De minister die belast is met het stikstofemissiebeleid van het kabinet, Christianne van der Wal, was helemaal niet blij met de uitspraken die haar collega, minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, zei in een interview met het AD over het beleid. Het interview zorgde de hele vrijdag voor controverse in de politieke arena in Den Haag.

Hoekstra zei dat hij het door de regering gestelde doel om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren niet heilig vindt. Vooral zijn opmerkingen waren verrassend, omdat het kabinet met één stem zou moeten spreken. In de Grondwet staat zelfs dat de Raad van Ministers de eenheid van beleid moet bevorderen. Hoekstra is tegelijkertijd minister, vicepremier en partijleider van het CDA. Hij benadrukte dat hij de uitspraken deed als leider van zijn partij.

“Het raakt je als persoon natuurlijk als je zo betrokken bent bij een onderwerp dat je dan zo’n interview leest”, zei Van der Wal na de eerste ministerraad die volgde op de zomervakantieperiode. Ze noemde de timing van het interview “ongelukkig”, omdat Johan Remkes namens het kabinet nog bezig is met een poging om met meerdere partijen te bemiddelen. “Het zit niet lekker.”

Van der Wal zegt de kwestie met Hoekstra te hebben besproken, die haar van tevoren op de hoogte heeft gesteld van het krantenartikel. “We hebben gezamenlijk vastgesteld dat het regeerakkoord er is”, zei de minister over dat gesprek. “Het is goed nu.”

Minister-president Mark Rutte zei vrijdagmiddag dat de opmerkingen van Hoekstra voorlopig terzijde zullen worden geschoven. Het kabinet heeft besloten om “zich te richten op de begroting en er ook voor te zorgen dat de gesprekken die Johan Remkes momenteel begeleidt zo succesvol mogelijk zijn”, aldus Rutte. Remkes moet de ruimte krijgen om de impasse over de kwestie te doorbreken.

Van geen van de coalitiepartijen is een verzoek gekomen om het regeerakkoord aan te passen, bevestigt Rutte. In dat akkoord is de deadline voor 2030 vastgelegd. Daar wil Rutte niet van afwijken.

Voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad zei Rutte al “grondwettelijke vraagtekens” te hebben bij het interview van Hoekstra. Op die manier uitspreken is begrijpelijk als partijleider, maar het “mag geen gewoonte worden”, aldus Rutte. Hoekstra is immers ook minister en het kabinet moet in het algemeen steun geven aan het coalitiebeleid. Rutte ontsloeg eerder Mona Keijzer uit haar rol als staatssecretaris toen ze kritiek uitte op de toegangspasjes voor het coronavirus, al was dat in de aanloop naar verkiezingen en was ze niet de leider van haar partij.

Keijzer is ook lid van het CDA. Rutte, Van der Wal en Remkes zijn allemaal lid van de VVD. Minister van Financiën Sigrid Kaag, van D66, zei dat de stikstofemissiedoelstellingen moeten blijven gelden. Hoekstra’s uitspraken waren “buitengewoon opmerkelijk”, zei ze.

“Het is belangrijk dat we ons als kabinet aan de afspraken houden”, aldus Kaag. “Dat is de betrouwbaarheid van de overheid.” Het akkoord om de uitstoot in 2030 te verminderen ter bescherming van het milieu werd uitgebreid besproken. “Snelheid en doelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De natuur kan niet wachten.”

Leden van de Tweede Kamer komen dinsdag terug van reces om te debatteren over de verklaringen van Hoekstra, bevestigt een woordvoerder van de Tweede Kamervoorzitter, Vera Bergkamp. PVV-leider Geert Wilders riep op tot een spoeddebat, met steun van een parlementaire meerderheid.

De leider van de VVD in de Tweede Kamer, Sophie Hermans, zei dat de opmerkingen van Hoekstra vrijdagochtend “uitgebreid zijn besproken”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?