De Nederlandse militaire hulp aan Oekraïne nadert de 1 miljard euro


De totale waarde van de militaire hulp van Nederland aan Oekraïne is opgelopen tot 987 miljoen euro, meldt minister van Defensie Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

Het gaat onder meer om 697 miljoen euro aan materieel, een militair hulppakket van 120 miljoen euro en een bijdrage van 100 miljoen euro die in het Internationaal Fonds voor Oekraïne wordt gestort.

Daarnaast draagt ​​Nederland ook 25 miljoen euro bij aan een NAVO-fonds voor militaire steun aan het door oorlog verscheurde land. Dit fonds is bedoeld om brandstof, kleding en medische benodigdheden te betalen.

Volgens Ollongren laat het grote bedrag zien “hoe belangrijk het is om Oekraïne te helpen zodat het de oorlog tegen Rusland niet verliest”. Het einde van die oorlog is volgens haar nog niet in zicht. Rusland blijft luchtaanvallen uitvoeren op de infrastructuur en energievoorziening van Oekraïne, ook al is het daar nu winter. “Maar Oekraïne kan het volhouden met hulp”, beweerde de minister van Defensie.

Lees ook:  Asielkosten nog steeds uit de hand in Nederland na 28 jaar waarschuwingen

De verleende steun heeft effect op de paraatheid van de Nederlandse krijgsmacht, maar is volgens de minister nog acceptabel. Wat Nederland aan Oekraïne levert, wordt hier weer aangevuld. Ollongren hoopt vooral dat de industrie meer kan produceren. Volgens haar is het nodig om “productielijnen weer op peil te krijgen”.

Hoewel de verstrekte hulp de actiebereidheid van het Nederlandse leger aantast, is het nog steeds acceptabel, zei ze. Wat Nederland aan Oekraïne levert, wordt hier weer aangevuld.

Ollongren hoopt vooral dat de industrie meer kan produceren. Voor haar is het noodzakelijk om “de productielijnen weer op gang te brengen”.

Plaats een reactie