De Nederlandse huizenprijzen dalen volgend jaar met 2,5 procent, zegt ING


Huizen in Nederland worden volgend jaar gemiddeld 2,5 procent goedkoper verkocht, stellen economen van ING. Dit is vooral het gevolg van hogere rentes, waardoor kopers minder kunnen lenen om een ​​woning te kopen. Experts van ABN Amro voorspelden eerder een even sterke daling van de huizenprijzen in 2023.

Stijgende hypotheekrentetarieven hebben een grote invloed op de verkoopprijzen, omdat de leenruimte voor een groot deel bepaalt hoeveel kopers kunnen bieden voor een woning. Daarnaast wordt het komend jaar minder aantrekkelijk om een ​​woning als investering te kopen. Een reden hiervoor is dat de overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers stijgt van 8 procent naar ruim 10 procent.

Daarnaast werkt het kabinet aan maatregelen om meer regelgeving te introduceren voor middenhuurwoningen. Dit zal naar verwachting limieten bevatten voor de maximale huur die een vastgoedinvesteerder kan zoeken.

Ook het aantal woningen dat succesvol wordt verkocht zal komend jaar afnemen. De daling zou gelijk moeten staan ​​aan een reductie van 8 procent, waardoor het totale aantal transacties zou dalen tot 175.000 transacties. Dit jaar verwachten economen een daling van 15 procent ten opzichte van het niveau van 2021 tot 195.000 transacties.

Lees ook:  Enkele ongeregeldheden als Marokkaanse voetbalsupporters feestvieren in vier Nederlandse steden

De krappe arbeidsmarkt zou ertoe moeten leiden dat de huizenprijzen niet versneld zullen dalen, maar als de werkloosheid verrassend sterk stijgt, zal dit waarschijnlijk de vraag naar woningen drukken. De economen van ING zeiden niet te geloven dat de werkloosheid veel zal stijgen, ondanks de verwachting van de bank dat Nederland in een recessie terechtkomt. Er blijft een structureel tekort aan woningen. Daarnaast trekt de overheid een aanzienlijk bedrag uit om consumenten gedeeltelijk te compenseren voor de hoge inflatie en de forse stijging van de energierekening.

ING benadrukte dat de schatting voor volgend jaar erg onzeker is. Nieuwe ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne, die al voor extreme prijsstijgingen van bijvoorbeeld gas zorgden, kunnen een grote impact hebben op de huizenmarkt.

Plaats een reactie