De Nederlandse huizenprijzen dalen in twee jaar tijd met 10 procent, zegt ABN Amro


De huizenprijzen in Nederland dalen de komende twee jaar met 10 procent, in 2023 met 6 procent en in 2024 met 4 procent, verwacht ABN Amro. Inflatie en hogere hypotheekrente zorgen voor somberdere vooruitzichten voor de Nederlandse woningmarkt.

“De huizenprijzen dalen. Dat komt doordat de hypotheekrente fors is gestegen terwijl het besteedbaar inkomen onder druk staat door de inflatie’, zegt ABN Amro-econoom Philip Bokeloh. Door de hogere hypotheekrente kunnen mensen minder lenen op hun hypotheek, terwijl ze door de hogere woonlasten ook minder te besteden hebben.

ABN Amro denkt dat de hypotheekrente de komende tijd iets kan dalen, maar veel hoger zal blijven dan voordat Rusland Oekraïne binnenviel. Bovendien stijgen de lonen niet voldoende om de inflatie te compenseren. “Dat betekent dat de huizenprijzen verder moeten dalen om de betaalbaarheid te verbeteren”, aldus de bank.

Dit jaar zal de prijsdaling waarschijnlijk leiden tot minder verkochte woningen. ABN Amro verwacht dit jaar een omzetdaling van 5 procent. Maar als de prijzen eenmaal lager zijn, zal de rente waarschijnlijk weer stijgen en zullen de huizenverkopen volgend jaar met 2,5 procent stijgen, aldus de bank.

Lees ook:  Amersfoortse chef vindt zijn eerste parel na 32 jaar werken met oesters

Ondanks het lagere aantal verkopen verwacht ABN Amro dat dit jaar meer mensen hun woning zullen aanbieden. “Verkopers zetten hun huizen vroeger dan vroeger te koop. Er komen minder kijkers en de biedingen komen minder vaak boven de vraagprijs uit”, aldus de bank. Verkopers zijn minder zeker van een aantrekkelijk bod en maken zich zorgen dat de verkoop langer kan duren, dus plaatsen ze eerder een aanbieding.

Volgens ABN Amro worden huizenkopers ook steeds kritischer over de staat van de woning. Zaken als een goed energielabel worden door de hoge energieprijzen steeds belangrijker. Veel kopers willen dan ook liever een nieuwbouwwoning, maar aanhoudende problemen in de bouwsector maken dat vaak onmogelijk.

Plaats een reactie