De Nederlandse anti-apartheidsactivist Sietse Bosgra is op 87-jarige leeftijd overleden


Anti-apartheidsactivist Sietse Bosgra stierf op 8 januari op 87-jarige leeftijd. Het nieuws over het overlijden werd bepaald door overlijdensberichten die zijn naaste familie plaatste, en andere in verschillende kranten.

Bosgra was medeoprichter van het Angola-comité in 1961, dat de strijd tegen de koloniserende natie Portugal steunde, en later ook vrijheidsstrijders in Mozambique en Zuid-Afrika. Het Angola Comité werd in 1976 omgedoopt tot Komitee Zuidelijk Afrika (KZA), dat zich richtte op vrijheidsbewegingen in Zuid-Afrika, Zimbabwe en Namibië.

De organisatie zamelde ook een aanzienlijk bedrag in voor het ANC, de lang verboden anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika onder leiding van Nelson Mandela. Het KZA is opgegaan in het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika, dat sinds 2012 onderdeel is van ActionAid.

De anti-apartheidsactivist verlegde later zijn aandacht naar het Midden-Oosten. Hij probeerde vooral aandacht te vragen voor het Israëlisch-Palestijns conflict.

Bosgra voerde ook actie tegen de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan. De missie begon in 2011 en duurde meerdere jaren.

Lees ook:  Nederlandse Eredivisie onder meer dan 40 voetbalcompetities boos over FIFA's "schadelijke" plannen

Plaats een reactie