De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt lijkt haar hoogtepunt te hebben bereikt


De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt lijkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt, meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van zijn kraptemodel. Volgens het UWV is de spanning op de arbeidsmarkt in het derde kwartaal iets afgenomen.

Zo daalde het aantal mensen met een WW-uitkering verder. Ook daalde voor het eerst sinds lange tijd het aantal openstaande vacatures.

Volgens het UWV is het voor het eerst sinds eind 2020 dat het tekort is afgenomen. Sinds eind 2020 loopt de spanning op de arbeidsmarkt al zes kwartalen op rij op. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 werd het record zelfs vijf keer op rij verbroken. Aan deze continue stijging kwam in het derde kwartaal van dit jaar een einde.

“Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022 is het aantal openstaande vacatures met 5,8 procent afgenomen, tot 451.900 in totaal. Ondertussen is het aantal mensen met een WW-uitkering dat maximaal zes maanden eerder is afgelopen verder gedaald met 4,2 procent. Bijvoorbeeld ,,Er waren in het derde kwartaal weer minder werkzoekenden, maar ook voor het eerst sinds eind 2020 minder vacatures”, zegt UWV-arbeidsmarktadviseur Frank Verduijn in een verklaring.

Lees ook:  Thalys naar Brussel rijdt weer, maar reizigers moeten rekening houden met vertraging

Volgens het UWV hebben werkenden en werkzoekenden vaak nog een ruime keuze als het gaat om het vinden van een baan of het overstappen naar een nieuwe baan. Dit heeft te maken met de zeer krappe arbeidsmarkt op dit moment.

Plaats een reactie