De huren stegen dit jaar met 3%; Grootste stijging sinds 2014

Image source - Pexels.com


In juli waren de huren in Nederland gemiddeld 3 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dat de grootste jaarlijkse stijging sinds 2014.

Het statistiekbureau onderzocht zowel de prijzen van sociale woningen als die in de particuliere sector. De huren in de laatste categorie stegen met 3,8 procent. Bewoners van sociale huurwoningen betaalden gemiddeld 2,6 procent meer. De cijfers betreffen de huurprijsontwikkeling met en zonder wisseling van bewoners. De verhuurder mag de huur verhogen wanneer een woning een nieuwe huurder krijgt. Daarom is de gemiddelde huurverhoging hoger als de cijfers inclusief wisseling van bewoners zijn.

Van de vier grote gemeenten stegen de huren in Amsterdam het meest. Inclusief bewonersomzet stegen de huren in de hoofdstad met gemiddeld 3,6 procent. De gemeente Utrecht staat op de tweede plaats met 3,5 procent. Van de provincies stegen de huren het snelst in Noord-Holland (3,4 procent) en het langzaamst in Drenthe en Friesland met 2,5 procent.

De overheid heeft op 1 juli van dit jaar het huurbeleid aangepast. Anders dan in 2021 kunnen ook de sociale huurprijzen stijgen. Dat gebeurde volgens een vast bedrag op basis van het inkomen van de huurder. Voor woningen in de vrije sector is de huurstijging dit jaar beperkt gebleven tot de gemiddelde inflatie van december 2020 tot november 2021 plus 1 procentpunt. Dat betekent dat de huren voor zittende bewoners met maar liefst 3,3 procent kunnen stijgen. Het effect van de huidige hoge inflatie zal dan ook pas zichtbaar zijn bij de stijgingen van volgend jaar.

De huurdersvereniging Woonbond maakt zich zorgen over de hoge huurverhoging dit jaar. “Dat is zorgelijk, aangezien de hogere huur gepaard gaat met een hogere energierekening. Wonen wordt daardoor snel duurder voor huurders”, aldus de belangenorganisatie.

De Woonbond wees erop dat minister van Wonen Hugo de Jonge eerder aankondigde dat ruim 500.000 hurende huishoudens met een laag inkomen en hoge huur in 2024 huurverlaging krijgen. Dat is niet snel genoeg, aldus de vereniging. Woonbond wil dat de huren volgend jaar al omlaag gaan en de huurtoeslag omhoog. “Er moet alles aan gedaan worden om ervoor te zorgen dat huurders met een krap budget niet verdrinken”, zegt Woonbond-directeur Zeno Winkels. Hij vindt dat de huurverlaging ook in de commerciële sector moet gaan gelden.

De belangenorganisatie vindt dat het kabinet aanvullende maatregelen moet nemen om te voorkomen dat huurders hoge huren betalen voor slecht geïsoleerde woningen. Zo wil de Woonbond dat enkel glas voortaan als een gebrek wordt gezien. “Dit zorgt ervoor dat het vervangen van enkel glas onder de onderhoudsplicht van de verhuurder valt. Huurders kunnen dit dan afdwingen. Als de verhuurder weigert, betekent dat een huurverlaging totdat de inefficiënte ramen zijn vervangen”, aldus de Woonbond.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?