De helft van de Nederlanders ziet de politie in de eigen buurt zelden of nooit


Meer dan de helft van de Nederlanders zegt de politie in de eigen buurt zelden of nooit te zien. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet zo’n 41 procent zelden politie in de buurt van hun huis, terwijl 13 procent dat nooit doet.

De gegevens zijn gebaseerd op een diepere analyse van de Security Monitor 2021 die in maart werd gepubliceerd. Twee op de tien Nederlanders zijn ontevreden of zelfs zeer ontevreden over de zichtbaarheid van de politie in de eigen wijk.

Daar staat tegenover dat ruim drie op de tien Nederlanders tevreden of zeer tevreden zijn over de aanwezigheid van de politie. Negen procent van de respondenten geeft aan de politie vaak in de eigen buurt te zien, 36 procent geeft aan dat de politie wel eens zichtbaar is en nog eens 36 procent zegt niet tevreden of ontevreden te zijn over de zichtbaarheid van de politie. Twaalf procent heeft er geen mening over.

Lees ook:  Extinction Rebellion-activisten veroordeeld tot taakstraf voor plannen om snelweg te blokkeren

Stadsbewoners zijn over het algemeen tevredener over de zichtbaarheid van de politie dan mensen op het platteland. Het CBS registreerde de hoogste tevredenheid bij de politie-eenheid Amsterdam, waar 40 procent tevreden of zeer tevreden is over het aantal politieagenten dat ze in hun buurt zien. De regio Zeeland/West-Brabant heeft met 28 procent de laagste tevredenheid.

Het onderzoek is ingevuld door ruim 173.000 mensen van 15 jaar of ouder.

Plaats een reactie