De COO van Schiphol Airport stapt op na botsingen met de Raad van Commissarissen


Chief operations officer van Schiphol Airport, Hanne Buis, legt per 1 februari haar directiefunctie op de luchthaven Amsterdam en omgeving neer. Zij en de RvC hebben een fundamenteel “verschil van mening over de bedrijfsvoering van de luchthaven” dat niet kan worden overbrugd, aldus een verklaring van Schiphol. Daarom werd haar arbeidsovereenkomst beëindigd. Bovendien heeft de luchthaven een topcriticus van een van zijn vakbonden aangenomen om het nieuwe hoofd luchtvracht te worden.

Hanne Buis is op 1 juni 2020 begonnen in haar rol als COO en lid van de Raad van Bestuur. Oorspronkelijk zou haar termijn vier jaar duren. In een reactie op haar voortijdige vertrek zei ze spijt te hebben dat zij en de luchthaven “op basis van dit verschil uit elkaar gingen”. De verklaring ging niet in op de aard van haar meningsverschil met de Raad van Commissarissen.

Jaap Winter, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Royal Schiphol Group: “Het is jammer dat dit meningsverschil is ontstaan.”

Een woordvoerster van de luchthaven wilde niet ingaan op de aanvaringen tussen de COO en de Raad van Commissarissen. “Beide partijen willen het bij deze verklaring laten”, aldus de woordvoerder.

Lees ook:  Drie keer meer e-bike-accu's gestolen dan vorig jaar

Buis werkte achttien jaar voor de Royal Schiphol Group. In die tijd vervulde zij diverse functies, waaronder hoofd van Lelystad Airport. Totdat er een nieuwe operationeel directeur is gevonden, nemen interim-CEO Ruud Sondag en financieel directeur Robert Carsouw haar COO-taken over.

Schiphol meldde vorige week dat de limiet op het aantal reizigers dat dagelijks vanaf de luchthaven mag vertrekken, na maart afloopt. Sinds juli vorig jaar is het maximum aantal reizigers van kracht. De veelvuldige negatieve krantenkoppen van Schiphol vorig jaar vanwege lange wachtrijen en chaotische taferelen dwongen Dick Benschop uiteindelijk om zijn functie als topman neer te leggen. Dat leidde tot het instellen van de limiet om personeelstekorten bij de beveiligers op Schiphol op te vangen. Die tekorten leidden tot lange rijen die soms tot ver buiten de vertrekhallen reikten tot op straat, taferelen die voor het eerst te zien waren aan het begin van de vakantieperiode april/mei.

In de tussentijd is de luchthaven van mening dat er voldoende bewakers zijn aangeworven om te voorkomen dat de problemen van vorig jaar terugkeren, zolang de luchtvaartmaatschappijen vrijwillig meewerken aan enkele wijzigingen in de dienstregeling. De luchthaven probeert nog enkele honderden extra beveiligers te rekruteren.

Lees ook:  Daley Blind verlaat AFC Ajax, zegt contract op

Schiphol heeft ook voormalig vakbondsfunctionaris Joost van Doesburg aangesteld als hoofd van de afdeling luchtvracht. Van Doesburg, die campagne voert voor vakbond FNV, is al jaren kritisch over de luchthaven, met veel te zeggen over de arbeidsomstandigheden van werknemers en de focus van Schiphol op kostenbesparingen.

In zijn nieuwe rol moet Van Doesburg ervoor zorgen dat vracht een belangrijke plek op Schiphol behoudt, schrijft de luchthaven. In zijn rol zal hij onder meer betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe luchtvrachtfaciliteiten tijdens de renovatie van Schiphol Zuidoost.

Patricia Vitalis, directeur Airport Operations & Aviation Partnerships, herinnert zich alle kritiek die Van Doesburg namens de FNV uitte op Schiphol. “We hebben in de loop der jaren de nodige gesprekken met elkaar gevoerd, maar de gemene deler is altijd geweest dat we van Schiphol een betere plek willen maken voor medewerkers en voor Nederland.”

In een poging om het personeelstekort op de luchthaven het hoofd te bieden, bereikten de vakbonden en Schiphol een sociaal akkoord om te zorgen voor structurele verbeteringen voor de medewerkers op het gebied van onder meer bagageafhandeling en beveiliging. Ook wilden de vakbonden dat Schipholpartners minder concurrerend zouden zijn op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Lees ook:  Antivirale Covid-behandeling nu beschikbaar in Nederland voor € 1.250

“Met het sluiten van het sociaal akkoord in juni 2022 is er een grote stap gezet naar een luchthaven die meer oog heeft voor het welzijn, de werkgelegenheid en de werkomstandigheden van de duizenden onmisbare werknemers. Deze verandering heeft mijn overstap mogelijk gemaakt.” Doesburg over zijn nieuwe baan op Schiphol, die in maart begint.

Over de opmerkelijke overstap naar het bedrijf waar Van Doesburg eerder vaak lijnrecht tegenover stond, zei hij: “Ik ben niet iemand die in vakjes denkt. De afgelopen vier jaar heb ik echt alles gegeven voor de medewerkers op Schiphol. Dit is een nieuwe stap en ik ga er vol passie en energie voor werken.” Hij zegt veel positieve reacties te hebben gekregen van FNV-collega’s.

Plaats een reactie