De achterstand in het ziekenhuis verbetert niet, ondanks de daling van de Covid-patiënten; Centaurus-infecties stijgen

Image source - Pexels.com


Ziekenhuizen in Nederland zijn er niet in geslaagd de door de coronapandemie vertraagde zorg in te halen. Terwijl het totaal van gehospitaliseerde Covid-19-patiënten sinds een recente piek met meer dan de helft is gedaald en nieuw gediagnosticeerde infecties gestaag zijn afgenomen, begint er een nieuwe nieuwe coronavirusvariant in het land op te komen.

“De afgelopen jaren zijn er tijdens de pandemie meerdere periodes geweest waarin er minder gevallen van coronavirus waren”, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). “In die periodes verwachtte de NZa een inhaalslag op het gebied van uitgestelde zorg, maar dat is niet gebeurd.” Landelijk is het aantal mensen dat wacht op behandeling door een ziekenhuis tussen juni en augustus niet gedaald.

De wachttijden kunnen zelfs oplopen, nu ziekenhuizen de afgelopen weken de planbare zorg hebben afgebouwd. Slechts 41 procent van de ziekenhuizen draait momenteel op volle capaciteit, vergeleken met 52 procent in juni. Bovendien beginnen de vertragingen in de GGZ-zorg in de GGZ-voorzieningen toe te nemen.

De organisatie geeft aan dat de wachttijden per regio verschillen, terwijl het ziekteverzuim bovengemiddeld is. Het kort verzuim neemt toe, terwijl het langdurig verlof hoog blijft. Met regionale verschillen, wat betekent dat er capaciteit in verschillende regio’s beschikbaar is, zei de NZA dat zorgaanbieders, verzekeringsmaatschappijen en anderen in het veld nauwer moeten samenwerken om de achterstanden weg te werken.

Dinsdag lagen 511 patiënten met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen. Dat cijfer is in een week tijd met 12 procent gedaald. Tijdens de huidige golf bereikte het aantal gehospitaliseerden zes weken geleden een piek van 1.149.

Het huidige patiëntentotaal omvat 31 mensen op de intensive care, een daling van 41 afgelopen dinsdag. De overige 480 patiënten lagen op de reguliere zorgafdelingen, tegenover 539 vorige week. Uit cijfers van het LCPS blijkt dat 57 patiënten met de ziekte elk van de afgelopen zeven dagen werden opgenomen, tegen 69 de week ervoor.

Ongeveer 7.735 mensen testten positief op het SARS-CoV-2-coronavirus tijdens de periode van zeven dagen die eindigde op dinsdagochtend. Dat was het laagste weektotaal sinds begin juni. Het totaal was 13 procent lager dan een week eerder, blijkt uit gegevens van het RIVM.

De basisreproductiewaarde (R) daalde licht van 0,88 naar 0,86. Dat betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het coronavirus op 15 augustus het hebben doorgegeven aan 86 mensen. Ze gaven het vervolgens aan 74 anderen, die waarschijnlijk nog 64 personen besmetten. Hoewel het cijfer onder de 1,00 ligt, neemt het aantal wekelijkse besmettingen naar verwachting af.

Uit rioolsurveillance blijkt dat de hoeveelheid coronavirusdeeltjes in rioolwater sinds 8 augustus ongeveer gelijk is gebleven. Van 15-21 augustus was het deeltjesniveau het hoogst in Amsterdam-Amstelland. De paar dagen daarna liet Limburg-Noord een hoger totaal zien.

Hoewel de Omicron BA.5-subvariant de meest dominante in Nederland blijft, kan het aantal BA.2.75-infecties stijgen. Het wordt “Centaurus” genoemd en is ook een subvariant van de Omicron-variant. Elders, zoals in India, is het het meest dominant geworden.

“In Nederland zien we de laatste tijd een toename van deze variant in de kiemsurveillance. Of deze stijging doorzet, zal de komende weken duidelijk worden”, aldus het RIVM. Het zou ook kunnen leiden tot een stijging van het totale aantal besmettingen, maar het is nog te vroeg om te speculeren.

“BA 2.75 lijkt de opgebouwde afweer tegen COVID-19 (door vaccinatie of een infectie) makkelijker te kunnen omzeilen door kleine, specifieke mutaties. Er zijn geen aanwijzingen dat deze variant pathogener is dan de andere Omicron-varianten.”

Volgens het RIVM zien ook landen die aan Nederland grenzen een toename van Centaurus-infecties.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?