David Icke zegt dat Nederland, andere Schengenlanden hem voor twee jaar hebben verboden


De Britse complottheoreticus David Icke zegt de komende twee jaar niet naar Nederland en de 25 andere Europese landen in het Schengengebied te mogen reizen. Hij deelde op zijn website een brief die hij naar eigen zeggen van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft ontvangen. Een woordvoerder van de IND wilde donderdagavond geen commentaar geven.

Donderdagavond maakte het kabinet bekend dat het Icke de toegang tot ons land heeft geweigerd. Volgens Icke geldt dit de komende twee jaar voor het hele Schengengebied. De Brit was zondag uitgenodigd om te spreken tijdens een demonstratie van Samen voor Nederland. De rally werd aanvankelijk georganiseerd op de Dam, maar de gemeente Amsterdam verplaatste deze uit angst voor ongeregeldheden naar het Museumplein.

In de brief die Icke deelde staat dat het niet ondenkbaar is dat zijn aanwezigheid bij de demonstratie leidt tot verstoring van de openbare orde, bijvoorbeeld door confrontatie tussen demonstranten en tegendemonstranten. “Door je toegang tot Nederland te verlenen, krijg je een platform om je theorieën persoonlijk bekend te maken en kan dit leiden tot verstoring van de openbare orde of geweld in Nederland, ook als je daar zelf niet expliciet om vraagt”, zegt de brief leest.

Lees ook:  Buitenlandse adopties kunnen binnenkort worden hervat vanuit 6 landen, maar niet de VS, China of Colombia

Vorige maand vroegen de Amsterdamse burgemeester, politie en parket Samen voor Nederland om Icke niet te laten spreken vanwege zijn ‘antisemitische en kwetsende uitspraken in het verleden’. De organisatie heeft nooit gereageerd. Ook vroeg de gemeente aan de IND of zij Icke de toegang tot Nederland mocht ontzeggen.

Samen voor Nederland spande een rechtszaak aan om de verplaatsing van haar demonstratie naar het Museumplein te stoppen. De rechtbank in Amsterdam doet vrijdag uitspraak in het kort geding.

De gemeente zegt zich aan de beweging te houden, ook als Icke de toegang tot Nederland wordt ontzegd, omdat hij de demonstranten alsnog via een videoverbinding zou kunnen toespreken. Bij de gemeente hebben zich meerdere tegendemonstraties gemeld, onder meer van het Israëlisch Informatie- en Documentatiecentrum (CIDI). Volgens Amsterdam heeft het Museumplein meer ruimte dan de Dam en krijgt de politie daar een beter overzicht van de verschillende groepen demonstranten.

Icke is de propagator van een complottheorie die beweert dat de mensheid in het geheim wordt geregeerd door buitenaardse reptielen die zich voordoen als mens. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een (deels joodse) elite. Ook FvD-leider Thierry Baudet heeft de reptielentheorie afgekondigd.

Lees ook:  De meeste NL-inwoners willen een duidelijk, landelijk nieuwjaarsvuurwerkbeleid; 61% ondersteuningsverbod

Plaats een reactie