D66 botst met coalitiepartners over veiligheidsmaatregelen sekswerkers


D66 is zwaar slaags geraakt met twee van haar kabinetscoalitiepartners, CDA en ChristenUnie, over het politieke beleid ten aanzien van sekswerkers. D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt vindt dat het stigma tegen sekswerkers moet worden weggenomen door te erkennen dat prostitutie gewoon een baan is. Om de veiligheid van sekswerkers te verbeteren, zouden alle gemeenten thuiswerk moeten toestaan. Dit argument stuitte echter niet alleen op veel kritiek van CDA en CU, maar ook van oppositiepartijen.

“Misbruik wordt erger als je ze verborgen houdt,” zei Podt. De Tweede Kamer vond deze week niet het juiste moment om hierover te ‘vechten’.

“Je moet misstanden gaan aanpakken”, zei CU-lijsttrekker Mirjam Bikker, in plaats van kansen voor sekswerkers uit te breiden. Uit onderzoek blijkt dat zeker 5 procent van de vrouwen wordt uitgebuit, aldus Bikker. “Ze worden verkracht.”

CDA-gedeputeerde Anne Kuik voegde eraan toe dat “het geen normale branche is en zo moeten we het ook niet benaderen”. Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) was het daar volledig mee eens.

Lees ook:  Twee gewonden bij ongeval met vijf auto's, drie vrachtwagens; A27 bij Utrecht weer open

Volgens Podt wil haar partij, net als de rest van het parlement en Van der Burg, ook misbruik van sekswerkers voorkomen. Volgens haar is het voor sekswerkers makkelijker, en dus veiliger, om naar de politie te stappen als ze thuiswerken. Grote delen van de Tweede Kamer geloofden dat echter niet.

Het ongeduld in de Tweede Kamer is groot over het uitblijven van concrete maatregelen om sekswerkers te beschermen en uitbuiting tegen te gaan. Er is veel te lang te veel gepraat en te weinig gedaan, menen de Kamerleden. Binnen twee weken zal de wet die sekswerk reguleert ter zitting worden vrijgegeven, zei Van der Burg. Hij weet al dat een groot deel van de sekswerkers moeite heeft met de wet omdat ze zich moeten registreren. Het is niet strafbaar als ze dat niet doen, maar “het is bedoeld om de wereld waarin ze werken aan te kunnen spreken”, verduidelijkt de staatssecretaris.

Lees ook:  Cold case-team onderzoekt verraad Anne Frank blijft Joodse notaris beschuldigen

PvdA en SGP willen echter “zo snel mogelijk vooruitgang boeken”, zoals Kees van der Staaij (SGP) het noemde, los van deze wet. Songul Mutluer (PvdA) vindt dat alle betrokken partijen veel beter moeten samenwerken en gegevens moeten uitwisselen. Ze vindt dat er ook zo snel mogelijk moet worden opgetreden tegen advertenties voor seksuele diensten die door minderjarigen op online platformen worden geplaatst.

Plaats een reactie