Covid kostte in 2021 zo’n 219.000 gezonde levensjaren: RIVM


Covid-19 kostte vorig jaar veruit de meest gezonde levensjaren van alle infectieziekten. Volgens een berekening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leidde de ziekte in één jaar tijd tot het verlies van 218.900 gezonde levensjaren voor inwoners van Nederland. Dit geldt ook voor vroegtijdig overlijden en “gemiste” gezonde levensjaren als gevolg van ziekte.

De ziektelast door het coronavirus was in 2021 iets hoger dan in 2020 toen het 207.000 gezonde levensjaren kostte.

De verschillende coronavirusmaatregelen hebben waarschijnlijk verschillende andere infectieziekten onderdrukt. Influenza haalde bijvoorbeeld de top drie qua ziektelast niet. Afgelopen winter was er een bescheiden griepepidemie, maar die kwam laat op gang toen de ingrijpende maatregelen al waren opgeheven. Een ziekte als kinkhoest was bijna verdwenen.

Legionella kwam qua ziektelast op de tweede plaats met 6.300 verloren gezonde levensjaren. Ernstige pneumokokkenziekte komt op de derde plaats met 6.200 jaar in goede gezondheid, schatte het RIVM.

Een besmettelijke ziekte die alle coronavirusgerelateerde hygiënemaatregelen omzeilde en zich bleef verspreiden, was schurft. De onderzoekers hebben geen idee wat de toename van schurftinfecties veroorzaakte. Schurft moet volgens de onderzoekers vooral worden bestreden via een ‘groepsgerichte aanpak’. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle bewoners van een huis mee moeten doen aan behandelingen en zich moeten houden aan de wasvoorschriften om van de schurftmijt, die de ziekte veroorzaakt, af te komen.

Lees ook:  Minister van sport draagt ​​OneLove-pin tijdens wedstrijd Oranje vs. Qatar

“Een huisarts of dermatoloog richt zich vaak op de behandeling van de individuele patiënt, maar gezien de landelijke toename blijkt deze aanpak onvoldoende effectief omdat er te weinig aandacht is voor de behandeling van contacten”, aldus het RIVM. Ook informatievoorziening is essentieel, zeker voor jongeren met veel contacten.

Plaats een reactie