Covid-complotgroep Viruswaarheid, afgesneden van bankieren, gaat ermee stoppen


Viruswaarheid kondigde aan te stoppen als actiegroep, zeiden fractievoorzitters Jeroen Pols en Willem Engel vrijdag. De directe aanleiding is een recente rechtszaak, die ING Bank de mogelijkheid gaf om de bankrekening van de groep complottheoretici te sluiten.

“Deelnemen aan de samenleving kan niet zonder account. Dat betekent dat we stoppen”, aldus Jeroen Pols.

De groep is begin 2020 opgericht en was aanvankelijk actief onder de naam Viruswaanzin, wat zich vertaalt naar Virus Nonsense. Dit werd later veranderd in een naam die in het Engels Viruswaarheid betekent.

De groep verzette zich tegen overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de avondklok, de vaccinatiecampagne tegen Covid-19 en het gebruik van de app voor het traceren van contacten met het coronavirus en het toegangspassysteem voor het coronavirus. Viruswaarheid stapte regelmatig naar de rechter om dergelijke maatregelen te verbieden, maar de groep verloor bijna alle zaken.

De groep opereerde voornamelijk op donaties van supporters. Het geld dat ze gaven, werd overgemaakt naar de ING-rekening van de dansschool van Willem Engel. Vervolgens leende hij 50.000 euro van de stichting om een ​​stuk grond in Spanje te kopen. Dat geld heeft hij inmiddels terugbetaald, maar voor ING was het de druppel.

Lees ook:  Oranje hield op WK gelijk tegen Ecuador

De bank sloot de rekening in november 2020. Viruswaarheid stapte naar de rechter om deze beslissing aan te vechten en mocht in de tussentijd de bankrekening gebruiken. Vorige maand oordeelde de rechtbank in Amsterdam echter dat het sluiten van de rekening gerechtvaardigd was, omdat Engel niet “integer” had gehandeld.

Plaats een reactie