Capaciteitsproblemen dwongen politie Amsterdam vorig jaar 1.400 zaken te laten vallen


De politie in de regio Amsterdam kon vorig jaar 1.375 zaken niet oppakken omdat ze te weinig personeel had om onderzoek te doen, meldt burgemeester Femke Halsema in antwoord op vragen van D66-raadsleden, meldt AT5.

De zaken die het vaakst werden geseponeerd, waren mishandeling, diefstal, fraude, vermogensdelicten, cybercriminaliteit, diefstal van fietsen en scooters, vandalisme en winkeldiefstal. De politie liet meer dan 50 zaken vallen in elk van deze categorieën. “Vergeleken met andere delen van het land zijn dit soort zaken niet vaker onaangeroerd gelaten in de unit Amsterdam”, zegt Halsema. De wethouders vroegen haar naar de situatie bij de Amsterdamse politie nadat de NOS had gemeld dat de politie meer zaken laat vallen vanwege personeelsproblemen.

Volgens Halsema speelt het belang van het slachtoffer een grote rol bij de beslissing van de politie om een ​​zaak te onderzoeken. “Dit is vooral het geval bij ernstige misdrijven, zoals zedendelicten, geweld, moord. Daarnaast zijn de volgende indicatoren van belang: de impact die een zaak heeft, de haalbaarheid om de zaak op te lossen en het beoogde effect dat het vervolgen van een zaak kan hebben.”

Lees ook:  Vermiste vrouw, 36, dood aangetroffen in Noord-Brabantse bosrijke omgeving

Halsema gaf de gemeenteraad een lijst met de prioriteiten van de Amsterdamse autoriteiten:

  1. Sterke en veilige buurten creëren
  2. Aanpak jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit
  3. Beheer van de toenemende drukte en de groei van de stad
  4. Bestrijding van georganiseerde, subversieve misdaad
  5. Voorkomen en bestrijden van (dreigend) terrorisme en radicalisering
  6. Bestrijding van discriminatie en onverdraagzaamheid
  7. Cybercriminaliteit en gedigitaliseerde misdaad
  8. High Impact Crimes voorkomen en opsporen
  9. Zorg voor slachtoffers en kwetsbare groepen.

Volgens de burgemeester informeert de politie slachtoffers altijd als hun zaak niet wordt opgepakt. “Het is belangrijk dat de politie transparant is naar slachtoffers over de keuzes die zij maken en dat slachtoffers zich gehoord voelen.” Slachtoffers die het niet eens zijn met de beslissing van de politie kunnen een klacht indienen of het Openbaar Ministerie vragen om een ​​heroverweging.

De politieregio Amsterdam omvat naast de gemeente Amsterdam Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Diemen, OUder-Amstel, Duivendrecht, Weesp, Kudelstraat en Kwakel.

Plaats een reactie