Burgemeesters willen voetbalclubs verplichten om voor elke wedstrijd een risicoanalyse in te dienen


Burgemeesters die een betaald voetbalclub in hun gemeente hebben, willen dat de clubs voor elke wedstrijd een vergunning aanvragen. De vergunning moet het risicoprofiel van de wedstrijd en de genomen veiligheidsmaatregelen beschrijven.

Afhankelijk van het risicoprofiel moeten de clubs beschrijven hoe fouilleerlingen en controles in het stadion zijn geregeld, hoe de kaartverkoop is georganiseerd, hoe het handhavingsbeleid eruitziet, hoe een eventuele ontruiming van het stadion in zijn werk gaat en hoe supporters worden behandeld.

Clubs met supporters die zich niet aan de vergunningsvoorwaarden houden, worden gestraft, variërend van een waarschuwing bij de eerste overtreding tot een boete of zonder supporters in het stadion spelen bij herhaalde overtredingen. Als uitsupporters zich misdragen, zal hun club de komende wedstrijden met een kleiner of helemaal geen publiek moeten spelen.

De burgemeesters stellen deze eisen in hun landelijk handelingskader voor voetbalgemeenten. Zij schiepen het kader voor een meer uniforme lijn in de aanpak van voetbalgeweld. De burgemeesters constateren dat ongeregeldheden rond voetbalwedstrijden na de coronacrisis steeds vaker voorkomen, zegt burgemeester Paul Depla van Breda, die samen met burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem het kader opstelde.

In sommige gemeenten bestaat er nog een verplichting om voetbalwedstrijden aan te kondigen in het algemeen huishoudelijk reglement. Een vergunningplicht is volgens Depla beter omdat het “een robuuster stuk gereedschap” is. Burgemeesters moeten zelf kunnen beslissen of ze per wedstrijd, per seizoenshelft of voor een heel seizoen een vergunning afgeven. Als de vergunning voor meer wedstrijden geldt, moet de club het risicoprofiel per wedstrijd specificeren, waarna de burgemeester bepaalt of voor sommige wedstrijden meer voorwaarden nodig zijn.

Lees ook:  Circusacrobaat lijdt gebroken ribben, bekken in val van Wheel of Death

De burgemeesters benadrukken dat de KNVB en de clubs primair verantwoordelijk zijn voor de veiligheid rondom het stadion en de wedstrijden. “Maar soms lijkt veiligheid aan het kortste eind te trekken bij het afwegen van belangen. Hierdoor worden in de praktijk soms onvoldoende maatregelen genomen. Daarom willen de burgemeesters het toezicht verscherpen zodat het voetbal gastvrij, veilig en toegankelijk blijft”, aldus Depla en Marcouch. Het handelingskader moet de door de burgemeester gestelde grenzen voor iedereen herkenbaarder en voorspelbaarder maken.

Minimaal zes weken voor elke wedstrijd moeten gemeente, politie en voetbalclub de laatste informatie met elkaar delen over onder meer bezoekersaantallen en specifieke maatregelen. Een vertegenwoordiger van de supporters mag in dat gesprek zitten, maar niet bij het deel dat politie-informatie behandelt. Bij derby’s als NEC – Vitesse, Willem II – NAC of Heracles – FC Twente is intensiever vooroverleg nodig. Rondom de wedstrijd controleert de gemeente of aan de vergunningsvoorwaarden wordt voldaan. Zo niet, dan grijpt het direct in.

De aanpak van individuele supporters die zich misdragen blijft zoals die was. Maar, zo constateren de burgemeesters, daders blijven vaak anoniem omdat ze zich misdragen in een groep. Daarom willen de burgemeesters dergelijke groepen sneller en bestuursrechtelijker aanpakken. Dergelijke straffen kunnen twee voetbalseizoenen of langer duren.

Lees ook:  Paleontoloog: gescand dinosaurusembryo in Nederlands ziekenhuis kan ons veel leren

Vooral bij kleinere clubs kunnen relschoppers voor meer problemen zorgen

Niemand hoeft zich te schamen omdat hij of zij een voetbalfan is, aldus Depla. Evenmin zou het nodig moeten zijn dat iemand zichzelf verdedigt om van de sport te genieten en de wedstrijden te bezoeken. Toch is de onrust rond voetbalwedstrijden toegenomen na de coronacrisis, aldus de burgemeester van Breda. “Er zijn nieuwe supportersgroepen ontstaan, die een beetje uit het oog zijn verloren. De hiërarchie onder supporters is verdwenen. Vroeger werden nieuwe supporters min of meer ‘opgevoed’ door de oudere garde, maar dat is minder geworden. Dat heeft geleid tot relschoppers.” die wat meer terrein willen veroveren”, zei hij.

De tweede reden voor meer ongeregeldheden ligt volgens Depla in het feit dat een aantal Eredivisieclubs in de eerste klasse is gaan spelen. “Ze reizen nu naar clubs waar de veiligheid nog nooit zo streng was geregeld en waar ook minder budget is voor maatregelen. Dat gaat niet altijd goed.” Het gevolg is dat gewone supporters slachtoffer worden van het gedrag van een veel kleinere groep kwaadwillenden en niet meer naar wedstrijden durven.

“Het doel is dat iedereen zo snel mogelijk ziet dat wangedrag gevolgen heeft die iedereen raken. En als het daarna beter gaat, belonen we ook goed gedrag”, aldus Depla. “Kortom, we moeten weer terug naar normaal.”

Lees ook:  Blijven zoeken naar meer maatregelen, zegt de Nederlandse premier na 9e sanctiepakket tegen Rusland

Te vroeg voor een alcoholverbod bij de wedstrijden

Marcouch zei dat het nog te vroeg was om een ​​algeheel alcoholverbod bij voetbalwedstrijden te overwegen. Zo’n verbod geldt al bij kickboksgala’s georganiseerd door Glory in Arnhem, waar Marcouch burgemeester is. Dit lijkt goed te werken, zei hij, maar voor voetbal is het onderwerp een discussiepunt waar nog geen consensus is tussen alle betrokken partijen.

Marcouch geloofde dat alcohol en drugs “factoren zijn bij escalerend geweld”. Hij merkte ook op dat er mensen zijn die “geen probleem hebben met het drinken van een biertje”, en zei dat burgemeesters “zo precies mogelijk willen zijn in de maatregelen”.

De burgemeester van Arnhem wil dat voetbalgemeenten de voorgestelde maatregelen “zeer consequent” toepassen. “Dat gebeurde onvoldoende. Het is niet vanzelfsprekend dat veiligheid een belangrijk thema is bij voetbalclubs.” Die moet ervoor zorgen dat voetbal “gastvrij en veilig kan plaatsvinden”, met “zo min mogelijk verstoringen van de openbare orde”. Aan het einde van de dag zei hij dat het neerkomt op “goede voorbereiding” om ervoor te zorgen dat een evenement verantwoord wordt gehouden met “voldoende stewards bij de clubs, goede zoekprocedures, duidelijkheid over huishoudelijke regels”.

Plaats een reactie