Bulgarije ergert zich aan Nederlandse afwijzing van toetreding tot Schengen


Het voornemen van het Nederlandse kabinet om de toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied te blokkeren stuitte op ergernis bij de Oost-Europese lidstaat. Volgens premier Mark Rutte heeft Bulgarije nog niet voldaan aan twee eisen die betrekking hebben op de verbetering van de rechtsstaat in Bulgarije en de bestrijding van corruptie in het land. Bovendien voldoet Bulgarije nog niet aan de technische eisen van het Schengengebied, zegt Rutte.

Nederland is een van de weinige landen die zich nog steeds verzet tegen toetreding van Bulgarije tot de zone waar mensen vrij kunnen reizen zonder een grenscontrole te passeren.

Met name één opmerking van premier Rutte stuit op veel kritiek. Rutte beweerde dat het voor migranten mogelijk is om voor 50 euro illegaal de Bulgaarse grens over te steken. “Ik zeg niet dat dit gaat gebeuren, maar ik zou graag expliciet willen hebben dat dit niet gaat gebeuren”, zei Rutte.

De Bulgaarse president Rumen Radev reageerde later op Twitter en schreef: “Onlangs zijn drie Bulgaarse politieagenten die de buitengrens bewaakten gedood. Vandaag deed premier Mark Rutte de onaanvaardbare bewering dat mensen deze grens voor 50 euro kunnen oversteken. In plaats van Europese solidariteit, krijg Bulgaars cynisme”.

Lees ook:  Kamer wil dat Nederland EU-leider wordt bij maatregelen tegen Iraans regime

In een gesprek met de Nederlandse premier zei Radev dat “EU-lidstaten hun besluit over toetreding moeten baseren op de vastgestelde criteria voor Schengenlidmaatschap en niet op andere overwegingen”, meldt het Bulgaarse persbureau Novanite.

Volgens minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken is het besluit over de kandidatuur van landen “op een strikte maar eerlijke manier” genomen. Wel stemt Nederland in met toetreding van Kroatië en Roemenië.

Bulgarije uitsluiten van Schengen is niet in het belang van de Europese Unie en draagt ​​niet bij aan de gezamenlijke inspanningen om de veiligheidsuitdagingen en de ernstige economische crisis in Europa het hoofd te bieden”, aldus Radev tegen Rutte, aldus Novinite.

De uitbreiding van Schengen staat op de agenda van een bijeenkomst van EU-topleiders op 8 december, waar unanieme goedkeuring van de EU-ministers nodig is om een ​​land toe te laten treden. Als Nederland tegen toetreding stemt, wordt Bulgarije niet toegelaten tot de zone.

De druk op Nederland zal daarom worden opgevoerd, zegt Eric van der Burg, de Nederlandse staatssecretaris van asiel- en migratiebeleid.

Lees ook:  Oostenrijk start strafrechtelijk onderzoek naar de dood van een Nederlandse skiër op een ijzige helling

Van der Burg zei vrijdag tegen verslaggevers: “Je kunt de druk ook gewoon weerstaan. Het is vrij simpel: als je je aan de afspraken houdt en aan de criteria voldoet, ben je welkom in Schengen”, meldt de NOS.

Plaats een reactie