“Buddies” om vrouwen via demonstranten naar de Amsterdamse abortuskliniek te begeleiden


Vrouwen in Amsterdam kunnen vanaf dit najaar een ‘buddy’ vragen om mee te gaan naar de abortuskliniek in de stad als ze zich zorgen maken over het passeren van demonstranten. Zulke maatjes helpen al vrouwen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Voor de kliniek aan de Sarphatistraat vinden momenteel meerdere keren per maand anti-abortusdemonstraties plaats, meldt AT5.

“We hebben het abortusmaatjesprogramma gelanceerd om ervoor te zorgen dat niemand alleen de demonstranten hoeft te passeren. We merken ook dat mensen, ongeacht de demonstranten, het erg fijn vinden om niet alleen te zijn. Sommige vrouwen durven het niet aan familie of vrienden te vertellen, en sommige hebben gewoon niemand om mee te nemen”, zegt Djoeke Gerding van de stichting Samen Naar de Kliniek tegen de Amsterdamse omroep.

“De buddy gaat op de dag van uw afspraak mee naar de kliniek. Ze zijn gewoon iemand die je steunt als je bang bent om alleen te gaan’, zei Gerding.

Lees ook:  Rechtbank verbiedt klimaatactivist van deelname aan protest op Haagse snelweg

In november stemde de Amsterdamse gemeenteraad voor het instellen van een bufferzone rond de kliniek om demonstranten op afstand te houden. Veel steden, waaronder Arnhem en Den Haag, hebben al zo’n bufferzone.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema aarzelt over het instellen van een bufferzone, omdat dit in strijd is met het recht om te demonstreren. In Utrecht spanden anti-abortusdemonstranten bijvoorbeeld een rechtszaak aan tegen de bufferzone van de stad, die de stad moest schrappen. De stad ging in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

Plaats een reactie