Bovenkant Dam Nationaal Monument opnieuw geplaatst na renovatie


Op een hoogte van zo’n 22 meter boven de Dam in Amsterdam is maandag na een verbouwing de bovenkant van het Nationaal Monument vervangen. Hiermee is het onderhoud van het monument bijna afgerond.

“We willen het monument voor de kerst teruggeven aan de stad”, zegt projectleider Merel Peppelenbosch. Ze gaf een update over het project nadat het bovenste gedeelte van de pilaar van 1.000 kilogram weer op zijn plaats zat.

De werkzaamheden, die in mei zijn gestart, zullen ruim zeven maanden duren. Recent zijn in totaal 198 natuurstenen blokken uit de zuil, nog eens 123 uit de urnmuur en nog 48 uit de sokkels van de leeuwenbeelden gedemonteerd en geïnspecteerd door een steenhouwer in Winterswijk. Alles is schoongemaakt en waar nodig zijn reparaties uitgevoerd.

Volgens Peppelenbosch verliep dit allemaal volgens plan. De blokken waren zwaar beschadigd, maar dat was tijdens het uitgebreide vooronderzoek al naar voren gekomen.

Het monument is gemaakt van Italiaans travertijn, kalksteen dat gevoelig is voor weersinvloeden en goed verzorgd moet worden. Om deze reden ondergaat het monument naast een jaarlijkse schoonmaak elke 25 jaar een grondige onderhoudsbeurt. Dit gebeurde voor het laatst in 1997.

Lees ook:  Voormalige executives van Booking.com worden ondervraagd over beschuldigingen van belastingontduiking van € 153 miljoen

De komende weken worden de laatste blokken vervangen en wordt het volgens de projectleider tijd om de klus af te ronden. Dit keer is elk blok zorgvuldig gedocumenteerd, zodat in de toekomst precies duidelijk zal zijn wat er is veranderd sinds de laatste onderhoudsbeurt.

Het hele proces kostte zo’n 2 miljoen euro.

Het Nationaal Monument op de Dam van beeldhouwer John Rädecker en architect Jacobus Oud dateert uit 1956. Het werd opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en is de centrale locatie tijdens de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Plaats een reactie