“Bom” die tot ontruiming van gerechtsgebouw Alkmaar dwong was een trapauto


Er zijn geen explosieven gevonden nadat een bommelding woensdagochtend het gerechtsgebouw in Alkmaar platlegde. De persoon die de bedreiging uitte terwijl hij een grote doos vasthield kort na een hoorzitting in het gebouw, werd in hechtenis genomen. De brandbom die volgens hem in de doos zat, bleek een trapauto voor kinderen te zijn.

De 39-jarige verdachte uit Heerhugowaard is volgens NH Nieuws aangehouden. De aard van de rechtszitting werd niet openbaar gemaakt en het motief voor het vermeende uiten van de dreiging was niet meteen duidelijk.

De politie zei dat de man werd gescreend door de beveiliging van het gerechtsgebouw voordat hij binnenkwam. Hij droeg de grote doos, die niet in het apparaat paste dat pakketten screent voordat mensen ze naar binnen kunnen brengen. In plaats daarvan werd de in cadeauverpakking verpakte doos geopend, uitgepakt en handmatig doorzocht door de beveiliging die de trapauto vond en leegruimde.

Toen de hoorzitting van de man voorbij was, liet hij de doos in de rechtszaal achter en beweerde dat er een bom in zat. Hoewel het pakket werd gescreend, nam de politie de bedreigingen serieus. “Toen gingen alle alarmbellen bij ons af. Op dat moment was er voldoende reden om het pand uit voorzorg te ontruimen”, zegt een vertegenwoordiger van de rechtbank tegen de omroep.

Lees ook:  De Bijenkorf in Utrecht is ondanks personeelsstaking gewoon open

Het gebouw werd ontruimd en ongeveer 150 mensen kregen onderdak in een schoolkantine verderop in de straat. Vijf arrestanten in de gevangenis van het gerechtsgebouw werden overgebracht naar een politiebureau in de omgeving. Het pakket en de auto die erin zaten, werden opnieuw onderzocht en vrijgemaakt van elke bedreiging. Rond 11.30 uur werd het pand weer vrijgegeven

Plaats een reactie