Bol.com heeft tientallen nieuwe antisemitische boeken uit het assortiment gehaald


De grootste Nederlandse webwinkel Bol.com heeft sinds oktober ruim honderden boeken met antisemitische inhoud uit het assortiment gehaald. De webwinkel ontwikkelde een systeem dat helpt bij het vinden van boeken op mogelijk antisemitische of discriminerende inhoud.

Met het nieuw geïmplementeerde automatische scansysteem kan Bol.com boekbeschrijvingen analyseren op discriminerende inhoud. Volgens de woordvoerder van Bol.com is daaruit gebleken dat ruim tienduizend van de in de webshop aangeboden boeken zijn geïdentificeerd als mogelijk antisemitisch, racistisch of bestempeld, meldt NU.nl.

Op Bol.com worden meer dan 10 miljoen boeken aangeboden, waarvan er ongeveer een half miljoen zijn gecategoriseerd als ‘potentieel controversieel’. Desondanks wordt nog steeds een groot aantal van de boeken aangeboden, waarvan er meer dan duizend zijn gemarkeerd met een informatielabel over hun mogelijk discriminerende inhoud. Andere gemarkeerde boeken kunnen loos alarm zijn, meldt NU.nl.

Door het systeem kon echter worden ontdekt dat “enkele honderden boeken zo hatelijk zijn gebleken dat we ze niet meer aanbieden”, aldus de woordvoerder.

Lees ook:  Nederlandse huizenprijzen dalen in twee jaar tijd met ruim 6 procent, zegt DNB

Voor Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) Eddo Verdoner, die vorig jaar de Nederlandse boekhandel aanspoorde om minder antisemitische boeken te verkopen, is dit een positief vooruitzicht.

“Maar er is nog veel te doen”, zegt Verdoner tegen NU.nl. “Bijvoorbeeld om er ook boeken uit te vissen die moeilijker te identificeren zijn als antisemitisch, met verkapte taal of complottheorieën.”

Hoewel de woordvoerder van Bol.com zegt dat het automatische scansysteem steeds slimmer wordt, vertrouwt de webwinkel nog steeds op tips van mensen met betrekking tot risicowoorden en controversiële contexten. Volgens de Nederlandse webwinkel is het systeem nog niet helemaal foutloos, schrijft de Nederlandse online krant.

Plaats een reactie