Boeren worden geïntimideerd als ze overstappen op duurzamere methoden, stelt minister

Image source - Pexels.com


Boeren die overwegen over te stappen op milieuvriendelijkere vormen van landbouw worden geïntimideerd en bedreigd, waardoor ze hun besluit om veranderingen door te voeren uitstellen, zegt minister Christianne van der Wal, verantwoordelijk voor het milieu- en stikstofemissiebeleid van het kabinet. Na de laatste gespreksronde onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes op maandag, zei Van der Waal dat ze de kwestie zal aankaarten bij haar collega’s van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat toezicht houdt op de politie en het Openbaar Ministerie.

Tijdens een gesprek met vertegenwoordigers van de gemeenten en provincies van het land hoorde Van der Wal opnieuw dat boeren door intimidatie niet durven mee te doen aan de verduurzaming van de landbouw. Ze had eerder soortgelijke verhalen gehoord tijdens een werkbezoek. “Het is bizar dat dit gebeurt”, zegt Van der Wal tegen verslaggevers.

Boeren durven soms niet eens mee te doen aan gesprekken met provincies en gemeenten waar bijvoorbeeld wordt gesproken over de nieuwe aanpak om de stikstofuitstoot terug te dringen, stelt ze. Die attente boeren hebben dan te maken met ‘activistisch ingestelde boeren’, leerde Van der Wal tijdens het gesprek.

Het kabinet wil de stikstofuitstoot in 2030 halveren vanwege de snelle achteruitgang van natuur en milieu. De plannen stuitten op hevig verzet van een aantal boeren. Van der Wal zelf was geïntimideerd toen boeren zich voor haar huis verzamelden om te protesteren.

Boeren die het aandurfden om met ministers of Kamerleden in gesprek te gaan, kregen eerder al te maken met intimidatie. Ook gooiden boeren afval, waaronder asbest, op de Nederlandse snelwegen. Ook aannemers die werden ingeschakeld om dat op te ruimen kregen te maken met dreigende telefoontjes.

Het is “onvermijdelijk” dat het stikstofemissieprobleem wordt aangepakt, aldus Van der Wal. De kwestie ligt al tientallen jaren op tafel. “We hebben nooit echt doorgezet, maar dat moment is nu”, zei ze na overleg met provincies en gemeenten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?