Bijna 94.000 mensen willen abortus schrappen uit het Nederlandse wetboek van strafrecht


Dinsdag is bij de Tweede Kamer een burgerinitiatief afgeleverd waarin politici worden opgeroepen abortus uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Bijna 94.000 mensen tekenden de petitie van omroep BNNVARA en het Humanistisch Verbond, ook wel Humanistisch Verbond genoemd. Het aantal mensen dat heeft getekend is meer dan het dubbele van wat er nodig is om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

BNNVARA-presentator Dzifa Kusenuh overhandigde in de Tweede Kamer een spandoek met het aantal verzamelde handtekeningen voor het initiatief aan de Commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. Kusenuh vindt dat abortus uit het wetboek van strafrecht moet worden geschrapt, omdat het nog steeds bijdraagt ​​aan het taboe rond het onderwerp.

Ook vindt ze het belangrijk dat abortus niet langer als een strafbaar feit wordt beschouwd, omdat ze zich zorgen maakt over de anti-abortuslobby. “Je ziet dat in Nederland de anti-abortuslobby ook steeds beter georganiseerd wordt en ook veel samenwerkt met andere landen in Europa zoals Polen en Hongarije, waar de abortuswetgeving onlangs is aangepast. onze bewaker”, zei ze in het radioprogramma De Nieuws BV.

Lees ook:  Stikstofdoelen halen in 2030 staat niet vast, zegt CDA-leider Hoekstra

De commissie controleert of het initiatief aan alle voorwaarden voldoet, waaronder het aantal geldige handtekeningen. Als het burgerinitiatief minimaal 40.000 handtekeningen krijgt, wordt het onderwerp geacht in de Tweede Kamer te worden besproken. BNNVARA werkt samen met het burgerinitiatief via het eigen programma Spuiten en Slikken.

In artikel 296 van het Wetboek van Strafrecht staat dat mensen die een vrouw behandelen om een ​​zwangerschap af te breken, tot 4,5 jaar gevangenisstraf of een boete tot 22.500 euro kunnen krijgen. Deze regel is niet van toepassing op artsen in ziekenhuizen of erkende abortusklinieken. In de Wet zwangerschapsafbreking staat dat abortus is toegestaan ​​tot de 24e week van de zwangerschap.

Op dit moment geldt er ook een verplichte bedenktijd van vijf dagen voordat de abortus kan worden uitgevoerd, maar die regel vervalt op 1 januari 2023.

Plaats een reactie