Bijna 900.000 NL-inwoners wilden vorig jaar verhuizen, maar konden geen woning vinden


Vorig jaar gaven bijna 900.000 mensen aan te willen verhuizen maar geen woning te kunnen vinden. Dat is meer dan het dubbele dan in 2015, toen bijna 400.000 mensen met dit probleem te maken hadden, meldt het CBS op basis van het driejaarlijkse Woononderzoek Nederland.

Het percentage mensen dat zeker wil verhuizen (11 procent) en misschien wil verhuizen (23 procent) is sinds 2012 relatief stabiel gebleven. Maar de groep die wel wilde verhuizen maar door de woningnood niet kon, verdubbelde ruim van bijna 3 procent in 2015 tot ruim 6 procent in 2021.

Vooral volwassenen die uit het ouderlijk huis wilden verhuizen, hadden moeite om een ​​woning te vinden. Vorig jaar gaf 13 procent aan te willen verhuizen maar niets te kunnen vinden, tegenover 6 procent in 2015. “In die periode is ook de gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten gestegen”, aldus het statistiekbureau.

Jongeren die uit hun ouderlijk huis probeerden te verhuizen, hadden de meeste moeite om een ​​plek te vinden in Noord-Holland en Utrecht. Jongeren in Drenthe, Overijssel en Limburg hadden de minste last.

Lees ook:  Video: Ongeval met camper laat een dode achter in Drenthe

Na thuiswonende volwassen kinderen wilden alleenstaanden onder de 40 het vaakst verhuizen, maar konden ze geen woonruimte vinden. In deze groep is het aandeel dat moeite heeft met verhuizen gestegen van 4 procent in 2015 naar 11 procent in 2021. Bij samenwonende stellen onder de 40 jaar en zonder kinderen was dit 8 procent en bij alleenstaande ouders 9 procent. Ook deze percentages waren hoger dan in 2015.

Ook alleenstaanden en stellen boven de 40 en gezinnen met kinderen hadden meer moeite met het vinden van een nieuwe woning, maar de verschillen waren kleiner.

Plaats een reactie