Bijna 40% dumpt gebruikte frituurolie door de gootsteen of het toilet


Ongeveer vier op de tien Nederlanders die rond de jaarwisseling een frituurpan gebruiken, dumpen de frituurolie in de gootsteen of het toilet, meldt de Vereniging van Waterschappen woensdag. Dit is vooral een probleem in deze tijd van het jaar, wanneer mensen proberen oliebollen te maken, een traditionele gefrituurde deegachtige knoedel die op oudejaarsavond wordt geserveerd.

“Oliebollenvet zorgt voor grote problemen in leidingen en rioolwaterzuiveringsinstallaties”, aldus de vereniging. De olie en het vet die in de afvoer worden gedumpt, stollen later en kunnen het afvalwatersysteem bij het huis blokkeren, waardoor bewoners gedwongen worden een loodgieter te bellen voor dure dringende reparaties.

Ook kan het frituurvet verstopt raken in de riolering of problemen veroorzaken bij rioolwaterzuiveringsinstallaties. “Het zuiveren en afvoeren van dit vet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s”, aldus de waterschappen.

De waterschappen vertelden eerder aan ANP dat het probleem wordt verergerd doordat mensen condooms, producten voor vrouwelijke hygiëne en vochtige doekjes door het toilet spoelen, die vervolgens kunnen samenklonteren met de frituurolie en het frituurvet en zo een grote verstopping kunnen veroorzaken.

Lees ook:  White Christmas: massale cocaïne-arrestaties in Antwerpen, vaak gekoppeld aan Nederland

De vereniging raadt mensen aan om hun gebruikte frituurolie en -vetten te recyclen door ze in gebruikte containers te gieten en af ​​te geven bij inzamelpunten. De recyclebare oliën worden vervolgens geraffineerd en gebruikt om biobrandstof te maken.

Plaats een reactie